Ha allergiás vagy a dióra, akkor egyél mákosat szép öcsém – Karácsonyi SBO pozitív kórképek

Tekintettel arra, hogy jönnek az ünnepek, és a már jól ismert kötelező kórképek… Én szóltam 😉 

 

Nincs kegyetlenebb annál, mint amikor az emberfia önmegtartóztatásra kényszerül Karácsonykor. Bizony nem könnyű ezzel a helyzettel társbérletben élni, hiszen ha nem törődünk magunkkal, akkor jó esélyekkel játszunk egy kiemelt “B3”  sorsjegyre a sürgősségin (A Magyar sürgősségi besorolási rendszer “sürgős fokozata”) (B3), amivel a tömegfüggő várakozási idő után orvoskézre penderül a beteg.

 

A Karácsony eleve egy igazságtalan ünnep a cukorbetegeknek és az epéseknek, mert minden klasszikusnak ismert kulináris megoldás életellenesnek minősíthető. A jól ismert sorok szerint, az epebetegség, sem pedig a cukorbetegség nem megy szabadságra a szünet alatt, így ha epés vagy, ne egyél káposztát, ha cukros vagy, akkor meg kerüld a szénhidrátokat! Mégis mit egyek? – így a kérdés-, ami persze jogos, mert a jó magyar konyhai műremekek távolról sincsenek köszönőviszonyban az egészséges jelzővel.

Átlagos – sürgősségi pozitív – menü magyaréknál, amitől falat bont a cukor, világgá megy a vérnyomás és alul marad a józan ész:

 

– Aperitif: (égetett szesz, többnyire pálinka, likőr, ha menő arc vagy akkor plusz pezsgő) Ne kaja helyett alkalmazd, hanem azelőtt és mértékkel!

Előétel: Általában valami szénhidrátban ajnározott talpazaton szunnyadó kenyőcs, némi véletlenszerűen meghintett, ismeretlen konyhai zöldséggel (kvázi, anya tudja definiálni, de meg sem kísérli, mert úgysem értik…) Kérdezz rá, hogy mi van benne!

– Leves: A halászlé, ami az alap, ami nélkül nincs karácsony, ami kell és kötelező. (kenyérrel.. persze, hogy kenyérrel! egyél halászlevet korpovit keksz, vagy püffesztett rizzsel.. nemár) Ha a torkodon akad a szálka, amely kegyetlen hozzád és nem figyel a kötelező menetirányra, akkor azt ne tuszkold tovább kenyérrel! Ha epebajos vagy, akkor engedd el ezt a magyarosra fűszerezett ételt!

– Rántott hal és krumplisaláta vs. töltött káposzta:  Szóval, ha van diabéteszes a családban, akkor adott anyunál a minimum egy sírógörcs a konyhában, mert mindjárt két garnitúra  panírcuccot kell összeraknia, mer’ugye a diétás morzsa meg a liszt :/  A töltött káposzta szerintem nem szorul magyarázatra 😀  Ha epés vagy, vagy fekélyes, akkor engedd el…

A legnagyobb problémát az alkohol és a desszert szokta jelenteni. Diabetikus verzió van a süteményekre és desszertekre (monnyuk a diabetikus bejglitől a víz lever, de biztosban van belőle ehető is) Diabetikus, diétás alkohol viszont nincsen. Tudom, hogy ez most fájni fog, de a dietetikusok azt tanácsolják, hogy egyetek inkább gyümölcsöt. Mindkettő helyett… Nos, a pálinkában is van gyümölcs 😀 

Ha mégis úgy adódik, hogy eltitráltad a káposztát és derékszögben állnál a családi képen, mert az epegörcs összehúz, vagy összeragadt a szád, mert a diétahiba miatt valamely irányba megszökött a cukrod, és indokolatlan mennyiségben ürül a béltartalmad, akkor bizony a sürgősségin fogsz landolni.

Ha a sürgősségire sodor a sors, akkor az alábbi dolgokra készítsd a lelked:

Abban az esetben, ha eltérő lett a menü és rosszul lett kimatekolva az inzulin, nem szabad késlekedni, mielőbb orvosügyeletet kell hívni. A telefonon történő konzultáció kapcsán, olyan tanácsokat kaphatsz, amelyeket nem érdemes, hanem szükséges megtartani. Ha nagyobb a baj, akkor bizony kórházba kell menni.

Nem vagy egyedül a problémáddal! Rengeteg, hozzád hasonló ember küzd karácsonyi epegörccsel és kétfelé szaladt vércukorral. Ehhez még hozzá kell venni a szálka akadt a torkomon betegségeket és az elfelejtettem, hogy allergiás vagyok a dióra és betoltam 1 rúd diósat – allergiás betegségeket. Ha allergiás vagy a dióra, akkor egyél mákosat szép öcsém! Ha pedig mákosat eszel, akkor ne nyafogj, hogy szorulásod van. 

Azokat a betegeket soroljuk előre, akik komolyabb bajban vannak! Nagyobb a fájdalmuk, tajtékosabb a vérnyomásuk, magasabb, vagy nem létezik a vércukruk, vagy még ennél is komolyabb bajban vannak. Ha anyu vérnyomása magas lett a konyhai piruett alatt és ezt apa magára vette, akkor vegye figyelembe, hogy a várakozási idő számukra hosszabb lesz, mert az SBO-n nincs családi csomag, sem kedvezmény, sem csoportjegy! 

A kórházakban ügyeleti rend van érvényben! Ez azt jelenti, hogy mindenkit ellátunk, csak nem olyan tempóban, ahogy az a vészhelyzetben volt látható.

A vérvétel után a laborba kerül a vérminta, ahol egy ember dolgozik több tucat mintával, ami komoly felelősség.

A radiológián is egy ügyeletes orvos van és egy asszisztens, akik szintén az egész kórház területét, illetve az ambulánsan beérkezett betegek vizsgálatáért és leletezéséért felelnek. Nem könnyű feladat, higgyétek el nekem.

A sebész is talál magának műteni valót. Nem azért mert maszekol, hanem azért mert sajnos ünnepek alatt is vannak bajbajutott emberek, akiket operálni kell.

Ha mindezeket el akarod kerülni, akkor érdemes elgondolkodni az alábbi dolgokon:

  • Van-e megfelelő mennyiségű gyógyszered? Ha a vérnyomásodra szedsz gyógyszert, akkor azt érdemes a következő 10 napban is tartani, mer’ugye a sör, meg a bor és a vízhajtó hatása az alkoholnak, és a kiszáradás, meg a belekbe száradt bejgli olyan vérnyomást fog neked intézni 5 nap múlva, amit még a Brinkmann prof. sem tudna sebtiben lenyomni. Ha cukros vagy, akkor ne az inzulinon, vagy a gyógyszereden spórolj, mert nem éri meg.
  • Legyen otthon sebtapasz! Ha viszont a kés mélyre megy, akkor ne manőverezz egyedül, hanem keress orvosi segítséget.
  • Legye otthon egyszerű és vény nélkül kapható fájdalomcsillapító.

 

Tekintettel arra, hogy jönnek az ünnepek és a cifra, előrelátható kórképek, szeretném jelezni, hogy Én szóltam 😀

untitled-infogr_42026108.png

Baji Ancsa
Hivatkozás : ha úgy érzed akkor ne elvedd, hanem oszd meg 😉 Megtisztelsz, köszike 🙂

Ha úgy hozza a sors, hogy SBO-n landolsz, akkor legyél velünk türelmes! …és hozz mákos bejglit 😀

Legyen békés és boldog a Karácsonyotok

 

Ancsa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s