Ma már mindenki beszél triázsul -Triázs-őrület minden szinten

Az új kormányrendelet alapján 2019 január elsejétől a kórházak sürgősségi egységein – egységesen mindenhol – bevezetésre kerül a sürgősségi osztályozó, azaz triázs-rendszer, illetve próbaüzemmód szerint az alapellátási ügyelet, amelynek legfontosabb feladata a sürgősségi egységek tehermentesítése lesz.

Senki ne mondja nekem, hogy mi magyarok nem tudunk különlegesen ünnepelni! Az ünnepi asztalra rakott sajtóhiszti sokunk életét megkeseríti. A sürgősségi betegellátást érintő változtatások miatt kialakult véleményszkander szinte minden réteget, minden szaksajtóst, nem szaksajtóst és minden hozzá nem értőt megmozgatott. Van akit kicsit jobban, a szerencsésebbeket kicsit kevésbé. Jelenleg ott tartunk, hogy egy több éves, akár évtizedes múlttal rendelkező triázs, már nem mer a betegek elé járulni, vagy véleményt alkotni a saját szakterülete mellett, mert úton útfélen korholó bírálatokba szalad, amelyeknek hangsúlya az – az olvastam az újságban, hogy nem is értenek hozzá – kijelentéseken van. Egyszóval nincs bennünk bizalom, pedig sokunk megérdemelné.

Mindez azért különös, mert az érintettek, akik a kórházakban aktívan tevékenykednek triázsként, vagy a  számukra szükséges rendszert biztosítják kórházvezetőként, még egy szót sem szóltak az ügyben, ahogy a rendszer megálmodói sem. Üssetek agyon, de engem igenis érdekel  más véleménye is.

A korábban nem mindenhol működött a  triázs – rendszer

TRIAGE

Sokan esnek egyből pánikba, hogy orvos nélküli döntések áldozataivá válhatnak az új rendszerben. Nos, ez nem így van! Soha nem volt így, és ezután sem lesz erre lehetőség.

A triázs nem önállóan dönt, hanem a sürgősségi egység műszakvezető orvosával történő megbeszélés, azaz referálás után, az orvos javaslatára támaszkodva!

Az egységes triázs- rendszer kicsit csalóka lehet sok számára, hiszen sok olyan kórház van ma Magyarországon, ahol ezen rendszer szerint működtek a sürgősségi osztályok, amelyről korábban már írtam részletesen.  Akad olyan kórház is, ahol az alapellátási ügyelet elődje a háziorvosi ügyelet az adott intézményben foglalt helyet, így számukra a változás kisebb mértékben lesz érzékelhető. Ott, ahol a rendszer kiforratlan, illetve minden tekintetben átszervezést igényel az ellátás, komoly igyekezetre van szükség, amely egyaránt érinti a betegtájékoztatást és a szakdolgozók felkészítését is.

A szakdolgozók felkészítése hallatán sokan érzik úgy, hogy ez a oldal még fejlesztésre szorul, noha vannak képzett szakemberek a területen, de a korábbi képzésük nem specifikusan erre a munkakörre lett árnyalva. Viszont azt is tudni illik, hogy a szakképzett ápolók rendszeresen részt vehettek  eddig az MSOTKE által szervezett triázs-kurzusokon, ahol megismerhették az új irányvonalakat, illetve frissíthették a tudásukat.

Van sürgősségi szakirányú képzés

A jelenleg is működő OKJ Sürgősségi Szakápoló képzést szinte minden képzőhelyen meg lehet találni, és emellett van Msc – Akut Betegellátó képzés – is vidéki egyetemeken, ahol a  téli hónapokban nagyjából 40-50 diák fog oklevelet kapni, illetve tavasszal a fővárosban számszerűen 13 ember kapja kézbe a végzettséget igazoló egyetemi diplomát. Ez a létszám nyárra elérheti a 60 főt! Ez akár jó is lehetne, de sajnos nem biztos, hogy a végzett kollégák egy sürgősségin akarnak majd triázsként dolgozni, vagy betegvizsgáló ápolóként. Ennek az lehet az oka, hogy a nappali képzésüket fojtatva érték el az Msc képzést csúcsát és semmi szakmai gyakorlatuk, rutinjuk nincsen, így nagyon bátorságuk sem. Persze vannak rutinos, végzésre váró hallgatók is, akikért a szakma két kézzel kell, hogy kapjon, mert szükség van rájuk. A képzés noha van, mégsem tökéletes, hiszen ha az volna, akkor most mindenki a fotelben ülve várná a Lidokainnal érzéstelenített átlépést az új rendszer felé. De sajnos ehhez kicsit komolyabb érzéstelenítő kell majd, mert nem kizárt, hogy kicsit fájni fog.

Korrekt képzésre szükség van

Kár lenne azt mondani, hogy ez a menetirány így tökéletes, mert valószínű, hogy nem az de legalább elindult valami, amit lehet fejleszteni. Szükséges volna egy képzési formát kialakítani ahhoz, hogy az adott területnek legyen identitása és a szakmát hivatásként végző kollégának presztízse. Kell, hogy a képzett szakember magáénak érezze, hogy értse és akarja ezt a pozíciót. Kell, hogy akarjon triázsul beszélni emelt szinten. De ez a vágy kevés. Ennek a vágynak meg kellene valahogy felelni. Nem egyszer és nem csak szakmailag, hanem mentálisan és pszichésen is. Akár két-három évente periodikusan és rendszeresen, ha úgy tetszik, akkor hivatalosan is meg kell tudnia szerezni a pozíciót, amelyben súlyos döntéseket kell hozni. De mindenekelőtt egy jól szervezett iskolai képzés keretein belül, tökéletesen el kell tudni sajátítani a skillt. Kezdve az általános differenciál diagnosztikánál és a folytatva az EKG és vérgáz-analízissel,  valamint a kommunikáció helyes alkalmazásával együtt, átfogó szakmai kompetencia megszerzéséhez kell tudni hozzásegíteni a elhivatott jelentkezőket.

Napokig olvasgattam a cikkeket és sóvárogva kerestem az értelmes és bennfentes hangot, de nem találtam meg sehol. Ahhoz viszont, hogy következetes véleményt tudjunk alkotni, szükségünk van más emberek véleményérre is. Olyanokéra, akik aktívan részt vesznek az egyetemi képzésekben, akik nem csak megálmodták az új rendszert, hanem bevetésre indikálták, illetve vezetőként a feltételeket biztosítani próbálják.

Az új sürgősségi rendelet lassan be fog indulni. A gördülékenysége nagymértékben rajtunk is múlik, hiszen mi élünk és dolgozunk benne. Persze mindehhez idő kell, pénz és humánerőforrás. Viszont ebben a nagy gépezetben mindannyian fontos alkotóelemek, apró fogaskerekek vagyunk. Mindenkire egyformán szükség van! Kezdve a rendszert értő betegtől, a rendszert működtető erőkig.

Ancsa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s