Egészségügyi exatlon – Az igazi sport

Nemrég egy kedves ismerősöm azt találta a fejemhez vágni, hogy nem mozgunk eleget, nem sportolunk, mert „nem olyan” a munkakörünk. Tényleg? Most hót komolyan… télleg?

Amikor a fél ország Exatlon-lázban égett, és mindenki sportolni akart… Sportolunk mi kérem szépen , csak kicsit másképp 😉

Némi vicces csúsztatással reagálnék eme bosszantó rágalomra.

Reggeli torna gyanánt beverekedjük magunkat a munkahelyünkre. Aki nagyvárosban lakik, az el tudja képzelni, hogy van összefüggés a nagyvárosi közlekedés, és az aerob pulzustartomány beállítása között. Mikor beérünk, ezt a tartományt egy lórúgásnyi koffeinnel konzerváljuk, mert a nap az ugyebár hosszú. Ezt az 1-2 órás mozgásformát tekintsük bemelegítésnek 😀

És elindul az őrület

Reggel 8-kor megkezdődik az első akadály leküzdése, mindjárt egy küzdős SAPARTAN-CROSSFIT kombóval nyitunk. Aki eddig nem tudta elképzelni, annak a fantáziájára bízom. Próbáljatok meg másod, maximum harmadmagatokkal egy átlagos testsúlyú, kritikus állapotú beteget visszahelyezni a valóságba.

Első körben erőemelés, ami a beteg ide-oda mozgatását foglalja magába. Ezek a mozdulatok soha nem egysíkúak, többnyire minimum egyszerre két síkban történnek. ….és nem egyszer, hanem rendesen sorozatban ötös szériában, mer’ugye a doktor mindig tele van ötlettel, amelyek pozíciókhoz vannak kötve. Természetesen a mozgásforma egyensúlyi elemeket is tartalmaz.

Kontrasprint, avagy rajtgyakorlatok, amiket az elrendelt vizsgálatok felhalmozódása és végrehajtásának egyidejű elvárása közben igyekszünk maximálisan végrehajtani. Ezek többnyire 4-5 lépéses rajtok: a gyógyszerszekrény és a betegágy között, valamint a betegágy és a vérgázgép között.

Burpee, avagy négyütemű fekvőtámasz a büntető körökben itt sem marad el, hiszen a beavatkozások között földre hanyatlott eszközöket fel kell venni az ágy alól (mert mind oda esik) majd felugorva felmutatni, hogy „megvan”. Jó esetben a felugrást követő 2 percben a vérnyomásunkra is érvényes lesz a kijelentés.

Kettlebelle- jellegű nehezített sor  az oxilog lélegeztetőgéppel és a lifepak12-vel. Természetesen az oldalarányokat betartjuk, hiszen egyformán kell erősíteni az oldalakat.

És végül a medencés akadály, amelyet víz hiányában (jó esetben) a reggeli detoxosok szagával elárasztott, többnyire nehezen járható folyosón való, egy levegővel megtett áthaladással abszolválunk.

Ezt az ötös szériát egyszer elismételjük a képalkotó egységen, és ismételten a shocktalanítóban (a kritikus állapotú betegek vizsgálójaként szolgáló célobjektumban)

A fittségi indexünk stabil megtartásához rendszeres edzés szükséges, amelyet az alábbi módon szoktunk végezni:

Délelőtt 10 óra van. Jöhet a frissítés, ami egyéni. Van, aki egy gyors szendvicset, van olyan, aki cigi-kávé kombóval frissít, majd megkezdődik a köredzés a megfigyelőben.

A köredzés összetétele mindig váltózó, de tartalmilag sok elem állandó, ahogyan az a tankönyvben meg van írva. Az óraadó nem más, mint Suturcmájer néni, aki tele van kívánságokkal.

Összetétele: egyrészt a vádli erősítéséből áll, hiszen a számunkra fontos eszközök a polc tetején vannak, amiket időn belül el kell érnünk, hogy azt használni tudjuk mielőbb a beteg igényei szerint. Vállból kitolás, ami a polcra való visszahelyezésben merül ki, hiszen rend a lelke mindennek. Guggolásból emelés, amikor a beteg túlbecsülte a képességeit és aláhanyatlott a padlón. Egykaros letolás, mert az ágytámla-emelője nem működik, így azt pusztakézzel kell le fel emelni. Ezt a sorozatot kb tízszer ismételjük… pont addig, amíg Sturcmájer néni azt nem mondja, hogy mos’jó. Valamint rajtokból, hogy az aerob pulzustartományt megtartsuk.

Délután 4-től fittfight a detoxosokkal. Ezt nem taglalom, mert viszonylag egyoldalú küzdelmek ezek, ahol az ember csak védekezik, de nem aggódunk, mert annyi elhajlást csinálunk/alkalom, hogy az bőven elég is.

Tájékozódási futás: Ödi bácsi megkeresése, aki meglépett egy óvatlan pillanatban  …. egy darab pelenkába felöltözve.

Dance aerobic a frissen mosott padlón gumipapucsban, változatos, szabadon választott koreográfiával.

Levezetésként távozás a munkaterületről a nagyvárosban, ahol az emberek gondoskodnak arról, hogy az ágyba hullásodig, a pulzustartományod aerob tartományban legyen.

Hát ilyen egy átlagos , sportos napunk. 🙂

Azt csendben azért megjegyezném, hogy ez az edzés a caffetériánk része 😀

Azért ha tehetitek tényleg sportoljatok, mozogjatok, legalább heti háromszor. Higgyétek el, hogy jót tesz a testnek és a léleknek is:)

Ancsa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s