SÜRGŐSSÉGI -Egy szervezett rendszer élettana

Az új kormányrendelet alapján, 2019 januárjának első napjától a kórházak sürgősségi egységein – egységesen mindenhol – bevezetésre került a sürgősségi osztályozó, azaz triage-rendszer, illetve próbaüzemmód szerint az alapellátási ügyelet, amelynek legfontosabb feladata a sürgősségi egységek tehermentesítése.

Az egységes triage- rendszer kicsit csalóka lehet sok számára, hiszen sok olyan kórház van ma Magyarországon, ahol ezen rendszer szerint működtek a sürgősségi osztályok. 

A régi rendszerben működő sürgősségi betegellátásról már korábban, 2017-ben írtam egy bejegyzést Ez sürgősségi, nem gyorsasági   címmel, amelyet ezen a blogon is megjelentettem nemrég. Azok, akik szeretnék összehasonlítani a korábbi rendszert az új rendelettel, most megtehetik.

A mostani bejegyzésemben röviden bemutatnám a sürgősségi egységek szereplőit, illetve tömören vázolnám a feladatköreiket.

48402919_2261833230513849_2644587646784897024_n.png
ASzPro, 2019

Sürgősségi egység:

Adott kórházakban működő egységek, ahol a hirtelen állapotváltozásokkal járó eseteket a lehető legrövidebb időn belül megvizsgálják. Azért sürgősségi, mert az ilyen halaszthatatlan esetek hátterében meghúzódó baj forrását rövid időn belül, SÜRGŐSEN meg kell nevezni, és annak további lefajulását a legmagasabb szakma szinten meg kell fékezni. Ilyen állapotváltozásokat okozhatnak pl:

 • vérzések (akár belső, akár külső
 • hirtelen kialakuló fájdalmak
 • szélütés (STROKE)
 • Infarktusok
 • súlyos allergiás reakciók

A sürgősségi egységeken dolgozó szakemberek, egy szervezett rendszer szereplői.

Az egység adott műszakjának vezetője a műszakvezető orvos.

MŰVEZ.png
ASzPro, 2019

Triage

TRIAGE.png
ASzPro, 2019

A triage egy rendszer, amelynek megtestesítője a Magyar köznyelvben a (triázs) Az a szakember viseli ezt a titulust, aki az osztály gördülékeny munkafolyamatát biztosítja és a betegeket először megvizsgálja. Azok a betegek, akik rossz állapotban mentővel ékeznek, azok egyből a vizsgálóba mennek, és ott történik az első paraméterezés az vizsgálatok megkezdésével azonos időben.

A triage -rendszer akkor hatékony, ha a a betegbiztonság áll a középpontjában. A jelenleg kialakult helyzet is erre összpontosít. 

 • Vérnyomást
 • Pulzust
 • Hőmérsékletet
 • Oxigenizációt mér (egy kis kütyüt csíptet a beteg ujjára. Azon 2 számot lehet látni és egy hullámzó vonalat. Az egyik szám a pulzus, a másik a oxigén szaturációs szám, illetve a pulzusgörbe)

Megkérdezi, hogy ha fáj, akkor hol fáj és mióta, hogy volt-e e rendesen széklet és vizelet és azt, hogy volt-e hányás vagy láz.

Megkérdezi, hogy ezzel panasszal kapcsolatban volt-e már hasonló panasza, ha igen mikor és hányszor illetve azt, hogy milyen betegségei vannak/voltak és van- e allergiája.

Ezt követően történik a BESOROLÁS

A besorozást egy rendszer szerint végezzük.

Adott állapot szerint (A, B, C, D) :

 • légút van-e
 • légzés:
 • vérnyomás/pulzus)
 • tudat
 • neurológiai eltérés (egyensúlyi állapot, szédülés, féloldali bénulás, hallás vagy látásvesztés…etc)
 • fájdalom

Fontos számunkra tudni, hogy adott eltéréseket érzékelte-e a beteg, és ha igen, akkor először mikor.

A besorolás 5 lehetséges osztályzatból áll:

 • AZONNALI ÚJRAÉLESZTÉS. A BETEGET AZONNAL BEVISSZÜK A VIZSGÁLÓBA. AZ ÚJRAÉLESZTÉS, ILLETVE A STABILIZÁLÁS AKÁR ÓRÁKIG IS ELTARTHAT.
 • KRITIKUS ÁLLAPOTÚ BETEG. A BETEGET SZINTÉN AZONNAL BEVISSZÜK A VIZSGÁLÓBA ÉS MEGKEZDJÜK AZ ÁLLAPOT HELYREHOZATALÁT, ILLETVE STABILIZÁLÁSÁT. SZINTÉN LEHET HOSSZÚ A FOLYAMAT.
 • SÜRGŐS. ilyenkor a beteg többnyire olyan állapotban van, hogy nem visszük azonnal vizsgálóba. Előtte a triage a fent említett módon kikérdezi, megvizsgálja.
 • KÖZEPESEN SÜRGŐS. Itt szintén a triage vizsgál először! Függően a beteg panaszától, illetve tüneteitől, a beteget a klinikumnak megfelelő ellátó osztály irányába, vagy az alapellátási ügyeletre irányíthatjuk, amellyel jelentősen csökkenhet a várakozási ideje. A döntést a műszakvezető orvossal együtt, elsősorban az orvos véleményére támaszkodva hozza meg a triage
 • HALASZTHATÓ. Itt is a triage vizsgál először! Az adott panasz és probléma hátterében lehet, hogy  nincs semmi olyan feltételezett sürgető ok, amiért azonnal vizsgálóba szükséges valakit vinni. Ilyenkor a jelenleg próbaüzemmódra kiírt alapellátási ügyeletre irányítjuk a beteget -lásd fent  -, ahol a beteg, megnyugtató válaszokat kaphat a kérdésire. 

FONTOS: Ha valaki rosszul van várakozás közben, azokat újra vizsgálja a triage és állapotának mérhető változását figyelembe véve előre sorolhatja! A triage ismételt vizsgálata egyebekben akkor válik fontossá, ha a várakozási idő megnyúlik!

 

A rezidensek

REZI.png
ASzPro, 2019

Minden besorolt beteg mellé rendelnek egy orvost és egy ápolót!

A jelenlegi rezidensképzés egyik gyakorlati állomáshelye a sürgősségi betegellátás. Adott  osztályok – jó estben – rendelkeznek saját rezidensekkel, de a legáltalánosabb gyakorlat, hogy más kórházakban dolgozó, gyakorlati idejüket hosszabb – rövidebb ideig töltő rezidensek dolgoznak a számukra gyakorlóhelyként kijelölt intézmény sürgősségi egységén. Az általános orvosképzést már abszolváló fiatalok sokat tudnak segíteni abban, hogy az akut betegellátó osztályok működése gördülékeny legyen. Fontos kiemelni, hogy a gyakorlati képzésük része a tanulás, a szakma gyakorlatban történő megismerése, így a szakmailag föléjük rendelt műszakvezető orvossal egyetértésen végzik a munkájukat. A betegek vizsgálata után összegzik a látott, hallott és tapasztalt eredményeket, majd mindezekről beszámolnak a műszakvezető orvosnak, akivel közösen hozzák meg a beteg számára legmegfelelőbb vizsgálatokat, terápiákat illető döntésekről.

 

Az ápolók

ÁPOLÓ.png
ASzPro, 2019

Minden sürgősségi osztályon vannak jól képzett ápolók. A képzettségük és a rátermettségük teszi őket alkalmassá arra, hogy az egyik legnagyobb koncentráltságot igénylő ágazat dolgozói legyenek. A gyors helyzetfelismerés, a rugalmasság, a betegek és tünetek észlelése, illetve a gyors reakciókészség teszi őket alkalmassá arra, hogy ezen a területen tevékenykedjenek. Az orvossal közösen vizsgálnak beteget. EKG-t készítenek, paramétereket mérnek, észlelnek és megfigyelnek. Az orvosok által kiírt terápiákat pontosan ismerik és alkalmazzák. Ismerik a beavatkozásokat, azok előkészítését és menetét, amelyekről a betegeket képesek érthetően tájékoztatni.

SOD (Sürgősségi Osztályos Diszpécser)

sod.png
ASzPro, 2019

A diszpécser az egyik legújabb lehetőség a sürgősségi betegellátásban. Korábban dolgoztam olyan SBO-n, ahol ez a funkció egy működőképes megoldás volt! A SOD egy rendkívül hasznos eleme az ellátásnak. Korábbi munkahelyemen, ahol ez bevált megoldás volt, az adminisztrátorok egyik-másik tagja látta el ezt a funkciót, így az új nevéből adódóan hamar jönni fog a becézett alakja a SOD/A (szóda) 

Fontos feladatuk lesz a munkamenet megkönnyítése, hiszen számtalanszor felmerülhet a betegekben olyan kérdés, amelynek megválaszolása a SOD feladata lesz. A hol van, hol találom, kit keressek, hol keressem, mennyit kell várni – gyakori kérdésekre, illetve a dokumentációk kezelésében és a vizsgálatok szervezésében fognak fontos szerepet betölteni.

Folytatás rövidesen…

Ancsa

2 comments

 1. Korrekt cikk. Ha javasolhatnám annyival ki lehetne egészíteni, hogy a rezidens mellett, szintén orvosi kompetenciával rendelkező ellátó-vizsgáló Msc szakemberek is integrálódnak a nemrég indult képzések értelmében, aminek törvényi háttere is megjelenet: APN-ek, valamit a már eddig is ott vizsgáló ( egyre több intézményben) BSc. mentőtisztek. Természetesen ezen szakemberek is műszakvezetői felügyelet vannak. Egyébként a sürgősségi spec. APN-ek, külön önálló hatáskörrel rendelkeznek a T4, T5 kategoriájú betegek tovább küldését, ellátását illetően. Természetesen ezek napjainkban is folyamatosan alakuló dolgok és az integrációjuk a rendszerbe még viszonylag friss jelenség…

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s