TAJ számra hivatkozó önpusztítás nemzete

Az egészségügy, illetve az egészségügyi alapellátás egyik legkapósabb színtere ma a kórház. A kórházakban helyet kapó sürgősségi betegellátás hazai megjelenésével egy időben vált túlnyomóan népszerűvé. Az időszakos szűrések elhanyagolása, a tájékozatlanság csak egy töredéknyi probléma annak ismeretében, hogy az emberek egészségtudata sajnos elfelejtett fejlődni ezalatt az idő alatt. Az önpusztító életmódból származó betegségeknek köszönhetően egyre többen keresik a gyorsan gyógyító kórházak akut ellátó részlegeit, azaz a sürgősségivel rendelkező objektumokat. 

A minap kiraktam egy képet az egyik oldalamra amely hamar az olvasók érdeklődésének középpontjába került.

FB_IMG_1573909581030

A képet az általános – sajnos mára már szokásosnak mondható – indulatokat gerjesztő híranyagok ihlették. Úgy vélem, hogy az egészségügy napjainkban fontos középpontja a társadalmi érdeklődésnek, így akár közügynek is nevezhetném, hiszen az adott problémákról, amelyek naponta megjelennek a híroldalak hasábjain mindenki egyformán tehet. Mindenki! Évtizedeken keresztül kispadra volt kényszerítve az egészségügy, pont úgy, ahogy az egészségtudat, és most mindenki rapid javulást remél, akárcsak az önpusztító ember, aki beteg lett a dohányzástól, vagy a tartósan fogyasztott kedvezőtlen hatású élelmiszerektől, vagy az erősen inaktív életmódtól. Mindenki tehet róla és mindenki tehetne érte! Sokan tettek is. Több tucat bátortalan olvasó keresett meg a kérdéssel: Hol kezdjem az új életem? – kérdésekkel. Több egészséges életmóddal foglalkozó oldal és Fitness oldal osztotta meg a képet, és találó módon sorolták a lehetséges megoldásokat az új élet után sóvárgók számára.

A kedvezőtlen életmód kialakulásának persze voltak mozgatórugói, hiszen emberek vagyunk, és kártékony életvitelünk felett azonnali feloldozást nyerhettünk egy-egy jól sikerült, népszerű reklám felidézésével.

Nyilván sokan emlékeztek erre a tündéri reklámra, amelynek hatására a háziasszonyok ontották otthonaik tálaló asztalára ezt a rendkívül finom és ízletes ételt, amelyet jómagam is nagyon szeretek, persze csak komoly mértékkel. Pont annyira, mint a szocreál zsíros kenyeret lila hagymával és persze csiripörit nokedlivel és fehér kenyérrel. De hát magyar vagyok, hogyne szeretném, ezen nevelkedtem – mondhatja ezt némi joggal a korosztályom bármely tagja. Jelen korunk “X”, boomer, illetve veterán generációja ezeken az ételeken cseperedett fel.  Akkoriban ez volt, más nem 🙂  Nem voltak színes reklámok és egészségmegőrzésre biztató kampányok is csak módjával érkeztek meg a köztudatba. Világért sem szeretném a kezetekbe adni a mentségül szolgáló pro és kontra bizonyítékokat, de voltak törekvések! Nézzétek csak 🙂

Több évtizeddel ezelőtti, egészségügyi felvilágosítást szolgáló képsorozat:

A média fejlődésével egy időben megjelentek a különböző egészségmegőrző kampányok, amelyek a fent említett generáció idősebb tagjait kevésbé, a fiatalabb “X” generáció tagjait nagyobb mértékben tudta kedvezően befolyásolni. Ennek az lehet a vélhető oka, hogy a digitális bevándorlóként emlegetett generáció, már sokkal rugalmasabb és korszerűbb módszereket talált az információk gyűjtésére az interneten keresztül. A 80′-as évek fiataljai éhezték a nyugati világ divatjait, és ez alól nem volt kivétel a sportolásra való hajlam növekedése, valamint az egészségesebb ételek fogyasztása sem. (itt most nem a McDonald’s-ra gondolok, amely szintén komoly lórúgást adott az egészségtelen divat terén nekünk) A televíziós sportközvetítések, a sztársportolók és divatos, olykor szépre plasztikázott sztárok tucatjai lettek élő példaképek, akire hasonlítani akartunk, ezáltal elkezdtük őket utánozni. Sportolni kezdtünk és diétázni… Divatdiéták százait próbálgatták sokan a szebb külső érdekében. Erre próbált rámutatni a Sportkontroll facebook oldala is az adott képpel:

54433090_803526886672717_6912663254896476160_n
Sportkontroll: MÍTOSZOK… lehet, hogy már te is bedőltél egyiknek-másiknak.

A fentiek ismeretében nem csoda, hogy az idősödő, ha úgy tetszik a védett korban levő, vagy affelé vitorlázó generációk zöme egészségtelenül éli mindennapjait. Ez persze nem jelenthet feloldozást az önsorsontó életmód alól, mert soha nem késő változtatni! Kezdd el, akár még ma 🙂 

Természetesen vannak olyan emberek is, akik joggal csapnak az asztalra és kiáltják: Én nem azért lettem beteg vagy túlsúlyos, mert egészségtelenül éltem! Valóban nem! Nem is nekik szólt ez a fenti (Piri és Józsi ábra) 

Vannak klasszikus – nem egészségtelen életmódból adódó – betegségek, amelyek egyszerűen túlsúllyal járnak, illetve az abból fakadó szövődményekkel. Ezek, a többnyire hormonrendszer anomáliáin múló, hízékonyságra hajlamosító betegségek emberek ezreinek életét keseríti meg. A jó hír az, hogy egyre több szakorvos kezdett el foglalkozni az elmúlt évtizedben ezekkel a betegségekkel , illetve a megfelelő étrend és életvitel kidolgozásával, amely segítségül szolgálhat sokaknak.

Piri és Józsi, meg a gyorsan gyógyító kórház

Ahogy a bevezetőben is megjegyeztem, az egészségügy aktuális jelene mindenki felelőssége! Piri és Józsi legalább annyira felelős, mint az elherdált, tétlenül elengedett több évtized és annak minden jelenlévő részvevője, tetőtől egészen a pincéig. Mindenki!

Működő gyakorlat

A kórházakban kialakított akut betegellátással foglalkozó sürgősségi egységek a nap 24 órájában fogadják a betegeket és “igényjogosultakat”. Az alapellátás ezen formája nagyon komoly népszerűségnek örvend, még akkor is, ha az átlag magyar, most földhöz vágja a sapkáját és dacosan ordítja, hogy NEM! De igen! Ez a beáramlási statisztikákon látszik 🙂 Sajnos ez a népszerűség elég komoly gondokat okoz a kórházaknak, hiszen, ahogy már korábban is leírtam több fórumon: a világon minden drágább, ami sürgősségi felárral jár! MINDEN! A gyorsan kell útlevél, a holnap kell személyi igazolvány, és az azonnal diagnózist akarok CT is! Nem tudnám felsorolni, hogy hány sajtó illetve médiaorgánum foglalkozott már a témával, amely azt firtatta, hogy a sürgősségi egységek zsúfoltsága az indokolatlan beutalókkal érkező, sokszor kevésbé súlyos panaszokkal revolverező   betegek “igényjogosultak” rovására írható. “van TAJ számom, fizetem a TB-t, nekem ez jár” alapon jönnek be sokan és türelmetlenül, olykor szitkozódva támadnak minket, mert nem elégedettek a tempóval. Követelik a “csak egy receptet, a csak egy CT-t és a csak egy ultrahangot”  illetve az azonnal ható pirulát, amely rendbe rakja a helytelen életvitelből származó hipertóniát, diabéteszt és egyéb más, adott táptalajon gyökerező kórképeket. Haragszanak ránk, mert várni kell, mert nem tudunk varázsütésre gyógyítani és mert további vizsgálatok szükségességét latolgató zárójelentéseket adunk ki, amellyel szakorvoshoz kellene fordulni. A felénk, illetve az egészségügy felé vetett elvakult harag közvetítése közben elfelejtenek egy fontos dolgot: Feltenni a kérdést, hogy vajon mit tettem én azért, hogy ez ne történjen meg?! 

A kocka másik oldalán ott áll a töménytelen (olykor indokolatlan ellátásból adódó) többletköltség, amely a kórházakat terheli, valamint a számtalan kiégett és pályaelhagyó szakember megüresedő helye, amelynek megoldásával a kórházvezetők napi szinten küzdenek, és próbálnak életben maradni a túlburjánzó betegáradat és a növekvő kiadások kereszttüzében. Nem értem, hogy miért csak őket vonják felelősségre, hiszen az adott helyzetért mindenki felelős! Mindenki! Senki ne érezze kivételnek önmagát a felelősség alól!

Szűrések és más bajok:

Egyre többet lehet hallani a betegségmegelőző szűrésekről, amelyeket mi is éltetünk, hiszen azt reméljük a programoktól, hogy kevesebb beteg fog érkezni átlátszó kifogásokkal az SBO-kra, komplett szűréseket igénylő elvárásokkal. 

sz-5c-c5-b1r-5c_38041872.png
AKUT Szakasz Pro -C vágány

” Ne gondold, hogy ez olyan egyszerű! Naponta kapom az e-maileket a szakrendelőktől, hogy ne küldjek több beteget vérvételre, röntgenre és mammográfiára, mert nincs hely!”

Ezt egy fiatal háziorvos ismerősöm mondta nekem nemrég, aki próbálja betartani a szakma által elvárt betegutakat és korrekten próbálja menedzselni a hozzá tartozó betegek érdekeit. Elmondta, hogy sokszor kínjában küldi SBO-ra a beteget, mert úgy véli, hogy szükséges ezt a fajta gyorsítósávot kihasználni a beteg érdekében. Megértem Őt! Nem azért mert kedvelem, hanem azért, mert ha az anyámról lenne szó, akkor én is ezt várnám tőle! 

A betegek sokszor tanulva a korábbi leckéből, már el sem mennek a háziorvosig, hanem egyből az SBO-ra jönnek.

  • Friss panaszokkal, súlyos állapotban
  • Több hetes, hónapos panaszokkal
  • Panaszt épp nem okozó panaszokkal
  • Szűrés helyett, mert a kórházi vizsgálat a biztonságos számukra

És a kör máris bezárult, az SBO-k zsúfoltak, a kiadások nőnek, az elhanyagolt Prik és Józsik egyre betegebbek, mert egyszerűbb számukra az egészségrongáló életmód folytatása, mint beszállni ebbe a képtelen ringlispílbe (senki ne érezze feloldozva önmagát a bűnös életvitel terhei alól)! Kérdem én, ennek ismeretében ki lehet pécézni akár csak egy réteget, amelyet felelősségre lehet vonni? Szerintem nem!

Mit tehetünk, hogy ne így legyen?

Piri és Józsi kezdjen el utat törni az életmódváltás felé! Nem kell azonnal megjavulni, elég ha apránként, apró célok elérésével kezdik el az egészséges új életüket. Ha panaszuk van (Panasz: amit érzel), akkor keressék fel a háziorvosukat, lehetőleg mihamarabb! Ha tünetük van (Tünet: amit mérni, illetve látni, tapintani, érzékelni lehet) akkor meg pláne azonnal keressék fel a háziorvosukat!

Ha mégsem így tesznek, és a több hetes vagy hónapos panaszaikkal SBO-ra mennek, akkor legyenek türelmesek és ne akarjanak minket hibáztatni, mert az nem megoldás!

Ancsa

Rövidesen a blogon:

El kell kezdeni CÉLZOTTAN kommunikálni!

hcomm_37923955

A kommunikáció útvesztői és anomáliái 

Konstruktív kommunikáció hatásai 

Kiemelt kép: cure4life.eu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s