Az orvosi gumikesztyűk története -Halsted-Hampton sztori

Nincs statisztikai adatom arról, hogy hány gumikesztyűt használunk országos viszonylatban, így csak megközelítőleg tudom megsaccolni. Egy közepes forgalmú SBO-n dolgozom, ahol az egyszer használatos gumikesztyűkből havonta átlagosan 5000 pár kerül felhasználásra.  Éves szinten 60.000 pár. Kórházunk megközelítőleg – ha a saját mutatónkat veszem figyelembe – durván 1 millió pár elhasznált gumikesztyűt számolhat el. És ebben nincs benne a steril, műtéti körülmények közt alkalmazható védő alkalmatosság.   Becsléseim szerint több mint 50 millió gumikesztyűt fogyaszt a hazai egészségügy évente, de nem lepődnék meg azon, ha kiderülne, hogy ennél sokkal többet.

A kép, amivel tegnap elköszöntem tőletek, és a válasz: Nincs rajtuk kesztyű.

61600612_2237637599655949_4634648657348526080_n
Vincenz Czerny (1842-1916) with Dr. Levi Cooper Lane at Cooper Medical College, Stanford University

Ahhoz, hogy értékelni tudjuk ezt a végtelenül természetes, mindennapi beavatkozásokkor használt védőeszközt, meg kell ismernünk a múltját.

Kórházi eljárások az 1900-as évek elején

THOMAS-EAKINS-the-agnew-clinic
Tomas Eakins Agnew Klinika 1889-ben

1900-ban, bár a gumikesztyűt már feltalálták, de gyakorlati hasznukat nem látták fontosnak. A sebészek egy egyszerű kézmosás után, csupasz kézzel végezték a műtéteket, ahogy az anatómusok a boncolásokat is. Sokan azt is láthatják a képeken, hogy az orvosok akkoriban utcai ruházatban és cipőben voltak jelen a műtéteken, amelyet egyszerű “sebészeti védőköpennyel”, később gumiköpennyel védtek a szennyeződéstől.  A napjainkban alkalmazott maszk és sapka sem volt bevált tartozéka a műtéti szettnek, ahogy a műszerek sterilizálása sem volt ismert, és a szennyeződés felfogására, törlésre többnyire gyapjútépéseket használtak.

f1cb737a0eb056bbc4c9657a367e0dce
Early surgery, University College Hospital Medical School, London, 1898.

Ahogy a fenti színesre retusált képen is látható, a sebészeti beavatkozások többnyire nagyobb plénum előtt zajlottak, amolyan bemutató jelleggel az arra kijelölt amfiteátrumokban. A több soros nézőtéren helyet kaphatott bárki az orvosok és medikusok mellett, ahol utcai ruhában, olykor szivarozva ültek az izgatott rajongók és nézték végig a sebészeti előadásnak szánt beavatkozásokat.

 

Nem nehéz elképzelni, hogy ezen körülmények mennyire voltak ideálisak a “kórházi fertőzések” tovaterjedésére. A betegek, akiket az orvosok műtétre jelöltek, szinte különlegesnek érezték magukat, s ha önmaguk sorsáról már nem tudtak erő híján dönteni, akkor a családra maradt a döntés joga, amikor megkapták az elismerésként érkező hírt, hogy megoperálják a beteg rokonukat. A kijelölt napon egy szintén kevésbé higiénikus lovaskocsi érkezett a kórházhoz, amely betegszállítóként működött a kórház és a bemutatóterem között.

845_0.jpg
Mentőkocsi a New York-i Bellevue kórház előtt 1895-ben

Ami érdekes, hogy a motoros mentőautókat ugyan 1899-ben bevezették, de néhány New York-i kórházban két és fél évtizeddel később is ott álltak a mentő-lovakhoz tartozó istállók.

Első orvosi kesztyűk

Johann-Walbaum-the-inventor-of-first-medical-gloves-768x1000
Johann Julius Walbaumm

1758-ban egy híres nőgyógyász, Johann Julius Walbaum használt juhbélből készült kesztyűket, amelyek csak az ujjait borították, pusztán azért, hogy megvédje önmagát a szennyezőedésektől. A betegek védelme ekkor még nem volt természetes szempont.

Anatómus kesztyűk

Az 1840-es évek elején már gumi kesztyűt használtak a patológusok és az anatómusok a szekciók (boncolások) alkalmával. Ezek az alkalmazott, többnyire saját védelmi szempontok alapján készített vastag kesztyűk a kézügyességet, a tapintást rontották.

Sebészeti kesztyűk

Johann-Mikulicz-Radecki-768x960
Johann Mikulicz-Radecki

Johann Mikulicz-Radecki egy lengyel-osztrák sebész volt, aki 1850-ben született Ukrajnában. Kevesen tudják, de Ő volt a világon az első sebész, aki gumikesztyűt viselt a sebészeti beavatkozások alkalmával. Bár Halsted neve mellett kevésbé csillogott fényesen a tehetsége, mégis meg kell, hogy emlékezzen a történelem róla.

Halsted

William-Stewart-Halsted

A ma ismert adatok szerint  az 1800-as évek végén a regisztrált sebészi beavatkozásban részesült beteg közel fele szepszisben (vérmérgezésben) halt meg. Nagyrészt azért, mert a sebészek nem mosták meg a kezüket rendesen a műtétek és beavatkozások között. A betegségek egyik betegről a másikra terjedtek. Szinte hihetetlenül hangzik a ma ismert tény, hogy akkoriban több ember halt meg szepszisben, mint a háborúkban.

Az ijesztő halálozási mutatók nagymértékben redukálódtak Halstednek köszönhetően.  William Stewart Halsted 1850. szeptember 23-án született New Yorkban. 1869-ben diplomázott a Massachusettsi Andover-i Phillips Akadémián. Később a Yale-n,  1864-ben végzett. A diplomáját követően a háziorvosnak készülő Halsted egy New York-i kórházba ment dolgozni.

Amikor egy csodálatos ember mögött, egy gondos asszony áll

1889 májusában a Johns Hopkins Kórház megnyitotta kapuit. Dr. William Stewart Halsted, aki számos szakmai sikeréről vált ismerté (sérv és epehólyag műtéti technikák terén), a kórházat alapító négy alapító orvos egyike, valamint az intézmény vezető főőrvasa volt.

Caroline-Hampton-Halsted-1889
Caroline Hampton (Halstead hitvese)

A hőskorban feltételezték, hogy az elsődleges előny a tapintás és érzékelés útján fejlődő kézügyesség volt, és nem tulajdonítottak komolyabb jelentőséget a higiéniára.

Egy napon Halsted asszisztense – későbbi felesége -, Caroline Hampton  azzal fordult a kiváló orvoshoz, hogy szüksége volna valamilyen kézvédelemre, mert a kórházban használt fertőtlenítőszerek allergiás kiütéseket, sebzéseket okoztak kezének bőrfelületén. Halsted a Goodyear gyárigazgatójához fordult azzal a kéréssel, hogy készítsen számára könnyen lemosható, vékonyabb falú, a tapintást el nem nyelő gumikesztyűket. Hampton megszerette a kesztyűket, amelyből több pár állt rendelkezésére. Nem sokkal ezután a kiváló sebész egész műtéti teamje viselni kezdte a védőalkalmatosságot.

Az amerikai sebész úttörő szerepet játszott az aszeptikus sebészetben. Számos gyakorlatát és módszerét ma is használják a modern műtőkben és eljárások alkalmával. A legjelentősebb mégis  a kesztyűk rendszerezett alkalmazása volt. Ő volt a történelem első orvosa, aki tisztán gyógyászati és védelmi célra kifejlesztett kesztyűket rendelt.

Dr. Halsted 50 éves korban, az Amerikai Sebészi Kollégium első elnökeként, a regisztrált első sebészeti kesztyűk alkalmazása és bevezetése után.

Halsted  team 1904-ben

Ez a kép Dr. William Halsted műtőjének titokzatos világát mutatja be a Johns Hopkins Kórházban.  A képen már nem látható sem színház, sem fényes előadás, sem pedig csodálkozó civilek. 

  • A fenti fotó  egy műtétet végző csapatról készült.
  • A jobb felső sarokban jól látható Caroline Hampton, “műtővezető” főnővér, aki egy pár sebészeti kesztyűt visel.
  • Dr. William Halsted és Caroline 1890 júniusában házasodtak össze.

A Halstedet az első hivatalos sebészi rezidens képzési programot vezette be az Egyesült Államokban a Johns Hopkins-nál. Ezt elsősorban az Európában szerzett ötletekre alapozta, különösen a németek, az osztrákok és a svájci ismeretek alapján. Ez volt az alapja a ma működő rezidens képzési programoknak.

Halsted meggyőződésére alapozva az Egyesült Államokban, 1882-ben, a New York-i Roosevelt Kórházban végezték el az első, emlőrák kapcsán elrendelt radikális mastectomiáját (mell és környéki nyirokcsomók eltávolítása)

SS2502272.jpg
Halsted Radical Mastectomy, 1882

A kiválós sebész 1922. szeptember 7-én halt meg, 16 nappal a 70. születésnapja után,  szövődményes tüdőgyulladásban.

Vége…

Ancsa

 

Könyvajánló: Ezerarcú függőség 

2 comments

  1. Sebészi pályafutásom első évtizedeiben emlőrák esetén kötelezően az u.n. Rotter-Halsted féle radikális műtétet végeztük.
    A nyolcvanas években a helybeli gimnázium egészségügyi tagozatán tanítottam. Az első órán hivatásom és a tantárgy megkedveltetése céljából egyik kedves kislánnyal felolvastattam a korábban bestsellerként ismert “A sebészet évszázada” című könyvből “A szerelem kesztyűi” című fejezetet, amely a cikkben szereplő témáról szól. A lányoknak láthatóan tetszett, amit az is igazol, hogy jó részük a pályán maradt, és sokukkal ma is találkozom. Egyik másikukkal a betegágy-, másokkal a Sonnenburg asztal, végül többekkel a líra túlsó oldalán. Ja: A felolvasó kislány ma főnővér az egyik belosztályon a helybeli kórházban.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s