STROKE – (Süket fülek)

STROKE némán támad, alattomosan rombol. Lerombol szinte mindent, ami az emberi létezés értelmét jelenti.
Elveszi a látást, a hallást, az erőt és a kimondott gondolatokat. Elveszi  a kenyeredet és a társadalomban betöltött szerepedet. Elveszi az életedet.


 

A hajnali napfény beszűrődik a kényelmes lakás ablakán. A nemrég 42. születésnapját betöltő Éva épp a gyermekeit próbálja összeszedni, hogy el tudjanak indulni az iskolába. Nagy napra ébredt a család, hiszen ma kell bemenni a bankba, hogy a lejárt hitelszerződést aláírják, és ezzel egy 15 éves tehertől megszabaduljanak. A gyerekek születése előtt kellett felvenni a hitelt, amelynek törlesztése rengeteg túlórát és másodállásban eltöltött időt jelentett a fiatal szülőknek. De ma ennek vége. Ma új életet kezdhet a család. Éva még kedden eldöntötte, hogy lerakja a cigarettát és elmegy rendszeresen edzeni. A férjével megbeszélték, hogy a törlesztőrészletekre eltett havi keretből megpróbálnak egészségesebb ételeket venni. Új, egészségesebb életet akarnak kezdeni.

Utolsó pillanatban indulnak el otthonról. Éva még visszaszól a férjének, hogy Ferikéért ne felejtsen elmenni délután a külön tornára, mert Zolikát fogorvoshoz kell elvinnie. Miután kirakja a srácokat az iskola előtt, rágyújt egy cigarettára. Mélyet szippant a nyugalmat hozó cigaretta füstjéből és a termoszból az utolsó csepp káváját is kiissza. A forgalom egyre nagyobb. A dugóban ülve ismét átfutja a napi teendőket gondolatban és rágyújt még egy cigarettára. Egy sokadikra. Mérgelődik, mint minden ember, mert hidegfront jön, amely áthúzta a hétvégi számításait.

Végre megérkezik az irodához. Öt percnyi késéssel a karjában, mérgesen bevágja a kocsi ajtaját és bevágtat az épületbe. A főnöke alaposan leszidja, mert nem adta le tegnap a kért anyagot. Az éves prémium megvonásának lehetősége nagyon kiborítja a túlterhelt családanyát. Beül a gép elé és befejezi a lemaradását. Délelőtt 11 óra van. Nyújtózkodva feláll a székből és jelzi, hogy lemegy egy kávéra meg egy cigarettára.

A dohányzásra kijelölt helyen lötyögteti a parányi pohár tartalmát. Rágyújt egy következő cigarettára, mert szent meggyőződése, hogy nem lesz rá ideje a következő órákban. Egyszer csak csörömpölésre lesz figyelmes…

 • Éva! Éva jól vagy? Éva!
 • Persze, hogy jól vagyok, csak elestem.

Éva felett számtalan kollégája áll kétségbeesve.

 • Évával történt valami – szólt az egyik, és rögtön hozzátette: – Hívd azonnal a mentőket!
 • Mentőt? Minek? Megőrültél? Inkább segíts fel! Ne állj már ilyen idétlenül, inkább húzz fel, mert már zsibbad a lábam. Nem hallod?

A mentők megérkeztek és velük együtt kiegészülve álltak a kétségbeesett asszony felett.

 • Jó napot! Meg tudja mondani a nevét?
 • Igen! Vámosné Hajdú Éva vagyok.
 • Asszonyom, meg tudja mondani, hogy hogy hívják?
 • Ez nem hiszem el. Most mondtam el. Miért nem figyel?
 • Asszonyom, emelje fel a két kezét!
 • Emelem, tessék. A másikon nyilván rajta fekszem, de higgye el, hogy azt is meg tudom emelni.
 • Asszonyom, emelje fel a jobb, majd a bal lábát!
 • Ez valami vicc? Miért nem segítenek fel a földről? Hagyjon már engem békén. Nem is figyel a válaszaimra.

A mentős int a kollégáinak, akik megjelennek egy hordággyal. Éva ekkor nagyon megijed.

 • Én jól vagyok! Engem nem kell hordágyra rakni, elég ha felsegítenek. Miért nem hagynak önállóan mozogni? Eszem ágában nincs beülni a mentőbe!

A mentő szirénázva elindul. A biztonságos elhelyezés után Évát megszúrják és infúziót kap. A mentőorvos a rádióhoz lép és a legközelebbi sürgősségi egységet hívja.

 • Jó napot kívánok, a 604-es kocsiról beszélek, Dr. Varga Melinda vagyok és egy időablakon belüli STROKE-ot szeretnék referálni.

Évát elfogja a félelem. – STROKE? Nekem? Nekem nincs STROKE-om, az az öregek betegsége. Halló! Doktornő! Miért nem figyel rám? Ezt nem értem…

A vonal másik végén egy fegyelmezett hang jelzi, hogy várják az esetet és kéri a mentőt, hogy egyből a CT-be vigyék a beteget.

Éva teljesen kimerül a tiltakozástól. Az elmúlt percekben folyamatosan megtett mindent, amit kértek tőle, de egyszerűen süket fülekre talált. Mintha ott sem lenne. Utolsó energiájával megpróbál tiltakozni: – Kérem engedjenek legalább telefonálni. Hadd hívjam fel a férjemet. Ferikéért el kell menni és a bankba is be kell menni. Értsék meg ez fontos nekem. Most akartunk új életet kezdeni. Nagyon kérem hallgassanak már meg.

A mentőből kiemelik Évát és egyből a CT-be viszik. Rengetegen sürgölődnek a rémült asszony körül. Ismét megszúrják és a vérnyomását mérik. Egy határozott, idős orvos lép mellé és bemutatkozik: – Jó napot, Éva, én Szalai doktor vagyok és szeretném megvizsgálni.

 • Megvizsgálni? Miért? Már megtették. Ön neurológus? Gondolom az, hiszen a mentős doktornő azt állítja, hogy STROKE-om van, de én bármit is mondtam, nem érdekelte.

Szalai doktor nyugodt hangon kéri az asszonyt, hogy emelje fel a két kezét.

 • Tessék felemeltem. A másikat elszorították a mentőben, így még zsibbad, de jól vagyok. Kérem, telefonálhatnék?

A neurológus a CT-ből egyből a sürgősségire viteti az asszonyt. A hordágy mellett haladva telefonál: – Szalai vagyok a neurológiáról. Ez egy friss STROKE és szeretném ha összekészítenétek lysishez (lízishez) /olyan hatóanyag tartalmú gyógyszerkészítményt juttatnak vénásan a véráramba, amely képes az apróbb – STROKE-ot okozó – rögöket feloldani és ezzel a folyamatot megfékezni és visszafordítani./ Az orvos így folytatja: – Kérem, keressék meg nekem az ügyeletes centrumot, mert trombektómiára /a nagyobb rög, vagy eret kitöltő “dugót” embólust eltávolítása/ fogjuk küldeni a beteget!

 • Hogy hová? Elküldeni? Miért? Nekem itt is jó! Kérem, adjanak valamit, amitől elmúlik a zsibbadás a kezemben és mossák ki a fülüket, mert egy órája ordítok, de egyszerűen meg sem akarnak hallgatni.

A mentő személyzete, akik Évát beszállították a kórházba most ismét ágyhoz rögzítik a fiatal asszonyt. Éva ismét elkezd alkudozni: – Kérem, engedjék meg, hogy telefonáljak. Itt van a telefon a táskámban. Az épp kezével esetlenül a táska felé próbál nyúlni, de a marcona ápoló nyugalomra inti.

Amikor beérkeznek a második ellátóhelyre, ahol elvégzik a trombektómiát, Éva feladja a küzdelmet. Egyszerűen kimerült a folyamatos tiltakozásba.

Amikor felébred, egy kórterem furcsa lámpáit látja. Feje felett egy monitor csipog, karján a vérnyomásmérő sűrű szorgalommal méregeti a vérnyomását. Éva kimerülten fekszik az ágyban és arra gondol, hogy ez a történet vége. Soha többet nem találja meg a családja, nem látja a gyerekeit és talán már ő maga sincs többé.

Eszébe jut a nyári strandolás, a kócos, vizes hajú lármás gyermekei, akiket nem tudott a vízből kiterelni. A férjére és az életére gondol. Már elfogytak az érvei és a szavai.

 • Lehet, hogy ennyi volt és ez lesz a vége. Lehet, hogy már nem is létezek? Már csak egy pohár víz, csak ennyi kell nekem. Szomjas vagyok…
 • Éva! Éva! Hall engem? Éva szomjas? szeretne inni?
 • Igen! Úristen, hát hall engem? Igen, szomjas vagyok. A gyerekeimért el kell mennem és a bank…
 • Éva, nyugodjon meg – szólt az ápoló és megszorította az asszony kezét. – A férje és a gyermekei kint várják a látogatási idő kezdetét. Mindjárt találkozhat velük. Emelje meg a két kezét kérem. Nagyszerű – szólt az ápoló. – Kérem mondja el a teljes nevét. Éva diadalmasan mondta ki a nevét és a születési évét. Úgy mondta ki a hétköznapi szavakat, hogy közben tudta: Életben maradt…

Éva történetét naponta látjuk az akut betegellátásban. Naponta látunk el STROKE-os betegeket. Olyanokat, akik szerencsések voltak és időben, a tüntetek kezdetének pillanatában jutottak segítséghez és orvosi ellátáshoz. De sajnos olyan betegeket is látunk, akiknek nem volt segítségük, vagy türelmesen várták a csodát, hogy a nyomasztó bénultság és némán visszaverődő hangok elmúljanak maguktól. 

A STROKE-nak lehet előjele, de van, hogy nincs. Ha lecsap és kifutunk az időből, akkor nincs ellenszere.
Sürgősségin eltöltött 15 évem alatt rengeteg reménytelen hallgatásra, bénult mozdulatlanságra ítélt embert láttam. Olyanokat, akik kifutottak az időből. De láttam csodákat is, és találkoztam rengeteg Évával, akik tünetmentesen hagyhatták el a kórházat.

Ne engedd a STROKE-ot rombolni!

 

Hazánkban a STROKE nagyon széles társadalmi réteget érint. Olyan embereket, akik becsülettel küzdenek a mindennapi életben azért, hogy családjuknak, gyermekeiknek jólétet és biztonságot tudjanak teremteni. Lemondanak szinte mindenről ezért a jólétért.

A STROKE tüneteit már sokan ismerik, felismerik. Sokan tudják, hogy azonnal mentőt kell hívni, hogy a betegség megfékezhető, visszafordítható legyen. Most azonban eljött az ideje annak, hogy megtanuljuk megelőzni ezt a végtelenül alattomos, romboló betegséget.

Szavazz rám!

Ha elnyerem a Richter Anna Díjat, akkor akkor a STROKE-ról fogok készíteni egy kisfilmet amelyben bemutatom a betegséget a beteg szemszögéből.

Szavazz rám, hogy munkahelyem támogatásával elkészülhessen ez a kisfilm, amely a STROKE prevenció első lépése lesz. 🙂

#UzsokiUtcaiKórház #Strokeprevencio #fogjukakezed #akutszakasz

70378819_420310631928326_999109272514068480_n (1)
Saját készítésű ábra. AKUT szakasz, C-vágány (2018)

Borítókép: https://www.topneurodocs.com/stroke/?fbclid=IwAR2kp1ThlqUQWNOFka2PwTss-7u-vh8axmwy7RasFYq1gfDcUhjFT_Go5-I

 

 

A stroke főbb tünetei:
Az arc, a kar vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, az egyik testfél zsibbadása (határozott vonal húzható a zsibbadó és a nem zsibbadó testfél között), az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása.

Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia).

Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás vagy látásélesség gyors csökkenése.

Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.

Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az úgynevezett subarachnoideális vérzésre jellemző).

Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara.

Forrás:
https://m.webbeteg.hu/cikkek/stroke/22/a-stroke-es-tunetei

Ancsa

 

Első megjelenés: 2017

 

Ötletforrás:

 

Cikk a Vészhelyzet kommunikációról: A vészhelyzet kommunikációja annak hatása régi kedves vendég az oldalamon.

“A sorozatot az Egyesült Államokban, 1994-ban tűzték először műsorra. Az első pár epizód után vált nyilvánvalóvá, hogy aranybányát fogtak a film készítői. El tudták érni egy kerek hónap és négy epizód után, hogy mindenki , még a sarki fűszeres is  a Vészhelyzetről beszéljen…
Az Egyesült Államokban pont ugyanaz ment, mint itthon, csak nagyban. Ott is divatos volt  rendesen kipécézni és kritizálni sürgősségi betegellátást. Nem volt nehéz rámutatni a filmben rejlő lehetőségre, mert az egészségügyi ellátás ezen része egyfajta támogató segítségre szorult, hiszen a laikus állampolgároknak halvány lila lövésük nem volt arról, hogy mire jó a sürgősségi. Sem használni, sem definiálni nem tudták ésszerűen.”

2 comments

 1. Kedves Ancsa! Ez tényleg összefoglalja, hogy miként is kéne működnie a rendszernek.
  De mutatnék két ellenpéldát, az abszolút hatékonytalan, emberéletet veszélyezető stroke/agyvérzés példára ami velünk történt.

  2010. A SOTE egyik kórháza, műtétre vár a 76 éves, együléses, hatalmas műtét, több szerv eltávolításával. Ideges a beteg, nyugtatót nem kap. Stroket szenved el a betegágyában a műtéti előkészítőben. Nincs aranyóra, mert személyzetnek fogalma sincs mikor történt, én előbb értem Budaörsről a Neurológiai Klinikára mint ő pár utcával arrébbról.
  A főorvosnő azzal fogad minket, hogy súlyos eset, bal oldali bénultság (7*3 cm terület), sok esélyt nem lát, de már 76 éves ÉLT MÁR ELEGET!!! Szószerint ezt mondta. Kis híján neki mentem az orvosnak. Verbálisan elmondtam neki, hogy mit is tegyen magával….
  Felépült, 1 év rehab, gyógytorna, kezelések és élt még 10 évet, járva, menve, boldogan.

  2. eset, 2019. Budapest legnagyobb sürgősségije, 84 éves nőbeteg, napok óta tartó fejfájás, otthoni strokepróba, vérnyomásmérés, felügyelet, jobban van, de hétfőn zagyva beszéd, motyogás, érzéskiesés/kihűlés a baloldali végtagokban, gyengeség.
  Mentőt hívtak rá, mert az utcán lett rosszul. (18 óra)
  A sürgősségin a triázsnővér 5-ösbe sorolta, mert kitisztult addigra, hiába mondtuk az előző napi tünetegyüttest.
  Eltelt 5 óra!!!!
  23 óra(!) végre orvos látja, aki szintén “lebecsmérlően” áll hozzá, hogy semmi baja. Mert tud beszélni?!
  Éjfél végre CT, a radiológus azt kérdezi tőlem, elesett a néni? Na itt már tudtam hogy gáz van. Vissza a SBO-ra….a rezidens doktornő azt mondja: Ezt nem gondoltam volna…” Mindkét oldali friss agyvérzés, egyik oldal 2 cm, a másik 4 cm.
  2 hét neurológiai megfigyelés, felszívódott és liquor lett az agyállomány helyén.

  Kérdem én, Ön szerint hol hibáztunk, hogy egyik helyen sem vettek minket komolyan? Mit kellett volna máshogy csinálnunk? Hazudnunk kellett volna? Vagy botrányt csapni? Vagy mit?
  A friss levegőre vágyó rabot 1 óra alatt megnézték, és képen röhögte előttünk az orvost és a fogvatartóját, hogy ő csak utazni akart.

  Megértem Önöket, egy szép szakmát választottak, becsülöm a munkájukat és az elhivatottságukat, az alulfinanszírozott eü-ről sem Önök tehetnek.
  De még így visszatekintve se érzem úgy, hogy nem a 22-es csapdájában vergődtem két időssel, holott én mindent megtettem értük.
  Amennyiben engedélyezi a hozzászólásom, név nélkül szeretném.

  Kedvelés

  1. Kedves Olvasó!

   Sajnálom az Önnel történteket. A szakma sokat foglalkozott az elmúlt pár évben azért, hogy az akut betegellátásban munkát vállaló kollégák felkészülten, frissült ismeretekkel tudjanak tevékenykedni. Ez pont úgy cél, mint a laikusok edukálása!

   Üdvözlettel, Ancsa

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s