Piri press – Kin múlik a betegek tájékoztatása

Ne szégyelljük bevallani, hogy a kommunikációnk sokszor gyalázatos. 

Tegye fel a kezét az a kolléga, akivel még nem fordult elő, hogy laikus ismerőse megkereste telefonon egy egyszerű, általa nem értelmezhető lelettel vagy épp orvosra vára kétségbeesve hívta:” Nem értem, hogy mire várok! Mi fog történni velem?” És tényleg nem tudják. Mi több, sokszor fogalmuk nincs arról, hogy mi történik velük egy olyan közegben, egy olyan élethelyzetben, ami számukra idegen.

Sokszor megfogalmazott probléma a betegek tájékozatlansága, illetve a laikus közegben terjedő önsegítő, egymást tájékoztató gépezet káros működése. Kiakadunk, hogy nem értik, hogy nem olvassák, hogy nem tudják, de mégis nyomják: “a sógorom testvérének barátja is így halt meg; a Facebookon láttam, hogy nem ment ki a mentő; Marika férje is így vesztette el a lábát; egy volt osztálytársamat is csak a negyedik sürgősségin látták el…etc” Ugye, milyen bosszantó?

Ne ringassuk magunkat abban a téves hitben, hogy a tájékozatlanság kizárólag csak a beteg hibája! 

Sokszor hallottuk már azt, hogy a káros kommunikációnak vagy a kommunikáció hiányosságának, annak rendezetlenségének milyen negatív hatásai lehetnek. Kórházak és egészségügyi ellátók felé irányuló kártérítési perek legfőbb okforrásán túl, olyan maradandó nyomokat tud hagyni a betegben, amelynek végeredményeként a teljes bizalomvesztés és dezinformáló vonalak felé való hajlás lesz az eredménye.

Mielőtt végigfutnánk a kommunikációs körön, amely akár egy egészségügyi ellátásra szoruló ember további, hosszútávú sorsát meghatározhatja, nézzünk át egy két alapvető dolgot a tájékoztatás piacáról.

Nemrég kiraktam két képet a FB oladalra:

70537826_2255529234556363_3516261271076864000_n

69987743_941773036176455_6335496178041356288_n
AKUT Szakasz, C-vágány (2019)

Az első képen egy általános elvárást ábrázoltam a mi igényeink polcáról. Nem szeretjük a Google doktorokat, hiszen a kevésbé hiteles oldalakról származó információk nagyon kártékonyak tudnak lenni. Káros, mégis az egyik legelterjedtebb lehetőség napjainkban, ha a laikus emberek információhoz szeretnének jutni. Ennek a problémának a kifejtését ebben a bejegyzésemben írtam le. Ennél is jobban félünk a közösségi oldalakon terjedő rémhírektől, amelyek igazságtartalma sokszor nagyon csekély.

De a legveszélyesebb ellenfelünk a tájékoztatás terén mégis a szomszéd Pirike, aki tudja… 

Pirike mindenhol ott van, mindenkivel kedves és empatikus. Pirike türelmesen válaszol a kérdésekre és ha kell jó tanácsokat is ad, illetve számtalan példával áll elő. Pirike a szomszédban, a fűszeresnél, a kórházi váróteremben, a Facebookon, a postán és a mindenhol. Egyszóval Pirike kedves, türelmes, empatikus és válaszol a kérdésekre és mindig elérhető. Ez az Ő fegyvere ellenünk!

A második képen a vágyott lehetőséget ábrázoltam. Azt a lehetőséget, amellyel harcba szállhatnánk Pirikével. 

Az egészségügyi kommunikációban fontos a hitelesség, amelynek első forrása nem más, mint az orvos, illetve a kompetencia határán belül az egészségügyi szakdolgozó. Ránk hárul a feladat, hogy mindenkit megelőzve tájékoztassunk. Abban az esetben, ha valamilyen okból kifolyólag ez elégtelenül működik, akkor a beteg kénytelen más eszközökhöz folyamodni, hogy kíváncsiságát kielégítse. Sokszor védekezünk az idő hiányával, arra a rászánt öt percnyi idő hiányával, amelynek megspórolása nagyon komoly károkat tud okozni, leginkább a beteg további életére, vagy további sorsára nézve.

Pedig nem nagy dolog az a pár perc, amelyet ha betegre fordítanánk, akkor a biztonságos tudás ősi vágyát biztosítanánk, ezzel is lefegyverezve Pirikét, akinek velünk ellenben mindig van öt perce.

70035315_2342785565973059_7692600071417757696_n.jpg
AKUT Szakasz, C-vágány (2018)

Legyünk mi is Pirikék 😉

Egyszerű és gyakorolható, a gyakorlatban is alkalmazható stratégia:

Az alapkérdés: mire képes, mit tud a beteg, és persze az, hogy miként tudjuk az ismereteit és a biztonságét erősíteni. 

  • Mennyit tud befogadni:  Leginkább az aktuális állapot függvénye, de befolyásoló tényezőként szerepelhet az aktuális ismeretek megléte, vagy annak nemléte.
  • Empátia: Fogadjuk el a beteg szorongását! 
  • Lassíts: Sokszor esünk abba a hibába, hogy a számunkra egyértelmű  rutinmondatokat egyszerűen eldaráljuk. A beteg az adott – számára idegen – környezetben sokkal lassabban reagál a számára új információkra.  Ne sajnáljuk az időt a visszacsatolásra, amely abban segít, hogy meggyőződjünk a hatékonyságunkról. Ezt a pontot többször is elő lehet venni a folyamat során.
  • Kerüld a szakzsargont: Két ember kommunikációja akkor sikeres, ha az adó és a vevő azonos nyelven beszél, és az információkat mindketten képesek kódolni. Ha szakzsargont használsz az interakció során (“A katéter behelyezése előtt lesz egy  iv. urográfia és egy teljes labor hepasorral és koaggal…”) akkor a kialakult párbeszéd sikertelen lesz, mert a másik fél (a beteg) ezt biztosan nem fogja érteni. Mi több. Szégyellni fogja, hogy nem érti, és megkeresi Pirikét, aki majd előzékenyen és kedvesen segít neki megfejteni, hogy ez mit is jelenthet. 
  • Legyél őszinte: Ha a beteg megnyílik előtted és bizalommal fordul hozzád a kérdésével, akkor az a minimum, hogy őszintén válaszolsz.  Ellenkező esetben, ha kiderül, hogy csúsztatsz, a beteg zárkózottá és bizalmatlanná válik. …és megkeresi Pirikét, aki mindig őszinte! 
  • Legyél bizakodó és biztató: A pszichés támogatás minimum szintje! 
  • Készülj fel a reakciókra: Elutasítás, hárítás, alkudozás <- adott reakciók esetén lehet, hogy a kommunikációs körbe némi hiba csúszott. A lassítás menüpontra visszalépve tudod megtalálni a hibaforrást, és azt kijavítani.

Folytatása következik ->Addig  is, Isten éltesse Pirikét! 🙂 Egyszer úgyis legyőzzük! 😉 

Ancsa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s