Sürgősségi vs. háziorvosi ügyelet

Szeretném leszögezni, hogy az alant vázolt gondolatmenettel nem szeretném támadni az orvosi ügyeletben dolgozó kollégákat. Tudom, hogy rengeteget dolgoznak és elismerem a tudásukat, méltányolom a tenni akarásukat, amellyel a betegek segítségére vannak.

Sokat próbált sürgősségi triázsként kevés dolog tud úgy felbosszantani, mint az a jelenet, amikor zsúfolt a rendszer, van legalább egy kritikus állapotú beteg, akinek zöld utat kell szerveznem, és akkor hirtelen elém lép a következő beteg, Pirike, aki azt mondja: – Jó estét kívánok, a háziorvosi ügyelet küldött cisztitisszel, hogy írjanak fel nekem gyógyszert mert ott nem lehet most és csináljanak labort is, ha már itt vagyok.

Cisztitisz: Húgyhólyaggyulladás

A betegség nőkben gyakori, különösen a fogamzóképes években. Ennek több oka van – a húgycső rövid és közel van a hüvelyhez és a végbélnyíláshoz, ahol gyakran vannak jelen baktériumok. A szexuális kapcsolat is szerepet játszik, mivel a közösülés sérüléseket okozhat a húgycsőben, valamint a baktériumok felhúzódhatnak a húgyhólyagba. A terhes nők különösen veszélyeztetettek, mert már a terhesség maga is akadályozhatja a húgyhólyag kiürítését. A maradéktalan tartalom elolvasásához keresse fel a Dr.info oldalát

A sürgősségi egység, ahol a FB hírek szerint nem történik semmi

Az SBO-k (sürgősségi betegellátó osztályok) – Adott kórházakban működő egységek, ahol a hirtelen állapotváltozásokkal járó eseteket a lehető legrövidebb időn belül megvizsgálják – könnyen megközelíthető helyeken vannak elhelyezve a nagy és kisvárosok egészségügyi térképein. A sürgősségi egységre nem szükséges beutaló, hiszen egy hirtelen állapotváltozás esetén nincs idő a háziorvosra vagy az ügyeletre várni. A betegek mentővel vagy saját lábukon érkezhetnek. És persze vannak, az “ügyelet küldött, mert nincs orvos, vagy a receptért küldött az ügyelet” kérések tulajdonosai, akikre nem mindig ér haragudni, hiszen Ők is megoldást próbálnak találni a problémaikra.

Aki sürgősségi betegellátásban dolgozik, az most nyilván felugrik a fotelből és ordít, hogy igen, igen, ez igaz, mert nálam is a múltkor… Tényleg borzalmasan zavaró, hiszen egy sürgősségin folyó munka  allokációját megszervezni nem gyerekjáték. (Allokáció: Valamely erőforrás szabad kapacitásának használatba vétele, illetve felosztás, szétosztás)

Amikor a triázs allokál

Kétféle allokációról beszélhetünk: mikro és makro allokációról.

A makro allokáció nem más, mint az aktuális műszak és az aktuálisan működő regionális rendszer átfogó ismerete. A műszak átvételekor rengeteg információt szoktunk adni-venni.

 • Hány beteg van jelenleg a rendszerben.
 • Hányan vannak olyanok, akiket még nem vizsgált orvos.
 • Hány beteg van „folyamatban” (orvos már látta, diagnosztika már részben, vagy egészben volt)
 • Hányan vannak a fektetőben.
 • Hány orvossal dolgozom (rezidensek, gyakorlaton lévő rezidensek, akiknek esetében fontos tudni, hogy mely szakterületre vágynak. (leginkább azért, mert az oktatásuk elsődleges, és a betegek kiosztásakor figyelembe szoktuk venni, hogy mi az, amire a leginkább szükségük van. )
 • Ki a műszakvezető orvos.
 • Hány nővérrel, ápolóval oldhatjuk meg a műszakot.
 • Hány betegszállító áll rendelkezésre.
 • Van-e tanuló.
 • Milyen diagnosztikai lehetőségek állnak rendelkezésre (Képalkotó, labor…etc)
 • Ki az ügyeletes sebész, nőgyógyász, traumatológus.
 • Kik adják adott napon a kórházban az intenzíves hátteret.
 • Van-e szemészet, vagy fül-orr-gége ügyelet.
 • Mely kórházak biztosítanak speciális ellátást.
 • Hol vannak a városban egyéb ügyelet.
 • Tehermentesítésként vettünk –e át más kórháztól ügyeletet.
 • Adott eszközeink működnek-e.

Mikro allokációról akkor beszélünk, amikor az egységre olyan beteg jön, akinek a mentése haladéktalan. Ilyenkor a triázs elkülönít egy csapatot, akik csak és kizárólag az adott beteggel foglalkoznak, nem mással. Ezen kívül kapcsolatot tart az érintett társosztályok ügyeleteseivel, és telefonon jelzi az adott diagnosztikai egységeknek, hogy szükség van a segítségükre.

Az osztálynak azonban akkor is működnie kell, ha épp kritikus beteget vagy betegeket látnak el az egység dolgozói.

Kik dolgoznak a sürgősségin, kik lesznek az adott team tagjai, milyen team-ek vannak?

 • Műszakvezető szakorvos, aki az egység működésének az egészét felügyeli. A beosztott orvosokkal megbeszél minden esetet, majd közösen kialakítanak egy egyénre szabott vizsgálati sorrendet. Kritikus állapotú beteg ellátásánál az ellátó csapat első embere.
 • Triage: (triázs) osztályozó ápoló, aki elsőként találkozik a beteggel. Megvizsgálja, meghallgatja a panaszokat, és a kapott információk alapján egy (1-5) skálán besorolja (ahol az 1 az újraélesztés, az 5 pedig a halasztható esetet jelenti)
 • Képzett ápolók
 • Betegszállítók
 • Diszpécserek
 • Adminisztrátorok
 • SOD: (Sürgősségi Osztályos Diszpécser) Fontos a betegekkel való kapcsolattartás. Ismertetni kell a várakozókkal, hogy a rendszer kicsit meg fog lassulni, mert súlyos betegeket látnak el a kollégák. Ha nem tudják, hogy mire várnak, akkor maguk kreálnak felesleges elképzeléseket, ami csak gerjeszti a feszültséget. Ez a feladat a SOD hatásköre. 

Sajnos a zsúfoltság elkerülhetetlen. Főleg éjjel, hétvégén és ünnepnapokon, amikor a sürgősségi az egyetlen elérhető megoldás a betegek számára vagy akkor, amikor mindezt megspékelve, olyan betegek várakoznak ellátásra, akiket a háziorvosi ügyelet is el tudna látni. (ne áltassuk magunkat azzal, hogy az ügyeleten unatkoznak a kollégák, mert ez nem így van.) De valami mégsem stimmel, ha egy egyszerű cisztitisszel beesik egy beteg, aki hosszú órákat fog várakozással eltölteni, amíg sorra nem kerül az alapellátáson.

A háziorvosi ügyelet, ahol Pirikét el lehetne látni a cisztitiszével

A háziorvosi ügyeleten dolgozók személyzeti összetétele napi sajtótéma. Sokszor vagy egy pályakezdő, bizonytalan rezidens van ügyeletben vagy egy mentőtiszt. A pályakezdő rezidens sokszor nem rendelkezik akkora rutinnal, mint egy szakorvos, aki az évek alatt elsajátított tudással, sokkal magabiztosabban tudja a betegeket megvizsgálni és ellátni. A mentőtiszteknek nincs orvosi hatáskörre kiterjesztett jogosultságuk. Bár önálló funkcióban dolgozhatnak, de orvosi feladatköröket teljes mértékben nem láthatnak el. (ezt most úgy írtam le, hogy tucatnyi olyan mentőtiszt barátom van, akiknek a kezére bíznám az életemet bármikor, mert zseniális szakembereknek tartom őket, ugyanakkor tudom, hogy tisztában vannak a jogi korlátaikkal, így nem tudnak csak félig-meddig tevékenykedni akkor, amikor épp ügyeleten vannak szolgálatban. )

Sok esetben a háziorvosi ügyeletet adó rendelők helyrajzilag távol vannak a sürgősségi egységeket működtető kórházaktól, ami gyakorta veszélyes, ha egy ügyeleten épp nincs vizsgáló orvos vagy mentőtiszt, és a beteg saját lábán indul el a kórház felé. Egy banális gyomorfájás mögött meghúzódó szívinfarktus, egy lábfájdalom hátterében álló mélyvénás trombózis, de még az egyszerű gyengeség mögött is állhat súlyos betegség. Ezek azok a csendes kórképek, amelyek egyszerűnek tűnő tünetekkel is kezdődhetnek, de akár súlyosbodhatnak is. Van, hogy egyáltalán nem súlyosak tünetek,  de adott pillanatban a terhet és tüneteket cipelő beteg elmegy az ügyeletre, hogy megoldást találjon az őt kínzó problémáira. Gyakori panasz, hogy „órákig várnia kell, mert az orvos kint van betegnél”. Mire megérkezik a beteg a kórházba, addigra ingerült, és bizalmatlan, kevésbé együttműködő, ami megnehezíti a kórházi betegellátók feladatát, hiszen az ingerültség nehezen enged teret az értő kommunikációnak egy-egy feszült pillanatban.

A receptírásra való korlátozott jogosultság is komoly problémát okoz abban az esetben, ha egy mentőtiszt rendel egy háziorvosi ügyeleten, hiszen egy egyszerű háziorvosi ellátást igénylő beteget sem mindig tudnak teljes egészében ellátni, így kénytelenek kórházba, sürgősségire küldeni a rászorulókat. 

Sajnos az is előfordul, hogy a területi ellátás rendeletét a beteg kérésére felülírja az ügyeletes orvos, így oda utalja a beteg, ahova a beteg kéri. Ez ott a helyszínen egy tollvonás és egy kedves gesztus, azonban ha a beteg megérkezik az általa választott kórház sürgősségi egységére és kiderül, hogy a panaszai és tünetei hátterében további kórházi kezelést igénylő betegség van, akkor a beteg továbbhelyezése a mentőket terheli. A beteg pedig az őt ellátó kórház sürgősségi egységére és az ott dolgozókra.

70751191_2391170177765986_6494706964981874688_n
AKUT szakasz 2018

Mi lehet a megoldás?

Nézzék el nekem, nem szeretnék okoskodni, de ha mélyebben belegondolunk, akkor mindenkinek az volna a legkényelmesebb, ha a háziorvosi ügyelet és a sürgősségi összehangoltan tudna együtt dolgozni.

A háziorvosi ügyeleti rendszer újragondolása sok esetben megoldás lehetne a sürgősségi egységek zsúfoltságának csökkentésére. Biztonságos volna az ellátás és gördülékenyebb is egyben.

Az is segítség volna, ha a háziorvosi rendelők weboldalain feltüntetnék azokat a hiteles orvosi weboldalakat, ahol a betegek tájékozódhatnak. Leggyakoribb betegségek, típusos tünetek, betegutak és a vonatkozó lehetőségek rövid vázolása. Patika-térkép és általános, gyógyszerszedésre vonatkozó javaslatokat is tartalmazhatnak az ilyen jellegű webinfók.

Egy pici plusszal a rendszer jobban működne és nem kellene a 20 éves Piriének hajnal 3-kor a sürgősségin receptre várni 5-6 órát, mert fel van fázva, ami pont éjjel 3-kor jelent neki problémát. Nem nyúlna önálló gondolatoktól vezérelve kétes hatóanyagtartalmú gyógyszerekhez, amelyekről az egyéb, nem kifejezetten megbízható weboldalakon olvasott.

Amikor a fehér ember először Afrikába ment, akkor elkövetett egy hibát! Egy súlyos hibát! Nem kérdezte meg az ott élőket, hogy mire van szükségük, hanem azt adta, amit maga jónak vélt. Évtizedek teltek el úgy, hogy igény szerinti szükségleteket elégített ki a jónak vélt segítséggel.

Fontos volna a vezetőket és egészségügyi szakembereket kérdezni. Velük szükséges konzultálni és közösen megoldást keresni.  Szükség van rájuk, hogy mindenki biztonságban el tudja érni a rendszert és értse a működését. Szükség van rájuk, hogy Te is értsd.

 

Ancsa

Első, rövidebb megjelenés a korábbi C-vágány blogon volt olvasható, 2018-ban.

 

new-5c-20piktoc_33818258.png
AKUT szakasz, 2019

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s