Nem a beteg kérdése furcsa, hanem a tájékoztatás hiánya – SBO GYIK

Vannak pillanatok, amikor a várakozó beteg megunja a magányos várakozást és elkezd kérdezősködni. Jó esetben a szakembernek teszi fel a kérdéseket, rossz esetben pedig a vele együtt várakozó betegektől várja a válaszokat. Legjobb esetben ezekre a kérdésekre nem kerül sor, mert a beteg időben kap tájékoztatást, illetve megelőző válaszokat a benne később megfogalmazódó kérdésekre. 

Ha mégsem, akkor íme a GYIK rovat:

– Mennyit kell várni?

A legnépszerűbb kérdés, amely egyenesen arányos a beáramló tömeg létszámával, illetve annál is több lehet, hiszen van, aki betelefonál és előre felteszi a kérdést, mert a választól kívánja függővé tenni az érkezésének időpontját. Nagyon sajnálom, de erre a kérdésre nem tudunk előre válaszolni még akkor sem, ha feljelentésekkel vagy a sajtóval fenyegetnek minket.

Megoldás a kollégák felé:

Érdemes tájékoztató anyagokkal ellátni a betegeket. Akár plakát, akár szórólap, akár kihelyezett TV-n vetített folyamatábrázoló videó is jó megoldás tud lenni. Persze, az a beteg, aki derékszögben áll az aktuális veseköve miatt, az nem biztos, hogy képes lesz az ilyen jellegű verbális jelek befogadására, hiszen épp a vérnyomásához próbálja igazítani az élethelyzetét. Velük érdemes szóban megbeszélni a várható lépéseket, illetve előresorolni a mielőbbi vizsgálat megkezdése és a fájdalomcsillapítás érdekében.

39146140_1373186939480254_547240582255214592_n

Nemrég Békéscsabán jártam egy Székely étteremben, ahol a vacsorámat igyekeztem összekomponálni az étlapról. A második oldalnál már ömlött rólam a víz, mert a felét nem értettem a leírtaknak. Ekkor dugták az orrom elé az étterem értelmezőlapját, amitől elolvadtam. Addig fogalmam nem volt arról, hogy mi az a rongyos lapótya és muzsdéj, amivel az előbbit locsolják le. Megjegyzem, életemben nem ettem még ehhez fogható ételt étteremben, mint akkor a Hargitában. Amikor ezt az értelmezőlapot megláttam, akkor azonnal eszembe jutott, hogy miért is ne?! Miért ne lehetne az SBO-n is ilyen?! – Legyen!

Valahogy így képzeltem el 🙂

untitled-infogr_42358065-1.png

– Miért megy felfelé a vér az infúziós csőben?

A másik gyakori kérdés, amit a betegek feltesznek nekünk. Erre lehet azt is mondani, hogy “csókolom, 6. osztályos fizika, de azt is megtehetjük, hogy infúzió bekötése után tájékoztatjuk a beteget arról, hogy milyen pozícióban tartsa a kezét, és mi történhet akkor, ha nem így tesz.

– Mikor jön az orvos?

Sajnos a sürgősségi betegellátásban is kevés az orvos. Legtöbb helyen (nem kiemelt centrumokban) 2-3 orvos látja el a betegeket az adott műszakban. Az orvosok több beteggel foglalkoznak egyszerre, hiszen a beáramlás mértékével lépést kell tartani. Több beteg, több lelet, több vizsgálat és több adminisztrációs munka.

– Haza tudok ugrani, amíg elkészülnek a leletek?

NEM! Megértjük, hogy sok dolga van, megértjük, hogy jobb dolga is lenne, de abban a pillanatban, ahogy bejelentkezik hozzánk, mi felelősséget vállalunk Önért. Ha elhagyja a kórházat két vizsgálat között és rosszul lesz, akkor: a) nem lesz segítsége; b) minket fognak rendesen megcibálni a gondatlan elhatározása miatt. Távozhat saját felelősségére egy nyilatkozat aláírása után, de akkor azt is vegye figyelembe, hogy a vizsgálatok eredményéhez nagyon nehezen fog tudni hozzáférni később. Amennyiben ezt a nyilatkozatot nem írja alá és köszönés nélkül távozik, akkor a dokumentációjában fel lesz tüntetve, hogy “önkényesen, ismeretlen helyre távozott”.

– Ehetek? 

Ezt a kérdést mindenképp a kezelőorvosával beszélje meg, főleg ha már ismert cukorbetegsége van. Amennyiben hasi panaszokkal érkezik egy SBO-ra, úgy a válasz általában egy határozott “NEM” szokott lenni. Ezt az egyszavas megoldást egy rövidke magyarázattal kiegészítve a beteget meg lehet nyugtatni. A “miért nem ehet a beteg” indoklásra gondolok.

Fontosnak tartom a betegek tájékoztatását. Fontos, hogy nem a betegséget kezeljük, hanem a beteg embert, így értelemszerűen vele beszéljük meg a rá vonatkozó, számukra idegen élethelyzet aktualitásait!

Ancsa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s