DR. KAPITÁNY-FÖVÉNY MÁTÉ Ezerarcú függőség – Felismerés és felépülés

Könyvajánló 

A klinikai szakpszichológus, adjunktus szerző több mint tíz éve foglalkozik szenvedélybetegek terápiájával és végez addiktológiai kutatásokat. A HVG Könyvek gondozásában megjelenő hiánypótló kötetben egy-egy életciklushoz köthető kockázati tényezőt jár körül korszerű kutatási eredmények és terápiás esetek bemutatásával.

Örökölhető-e a függőség? Mit tud tenni a szülő, ha észreveszi, hogy kamasz gyermeke bagószagúan, részegen vagy éppen betépve érkezik haza? Mi állhat a videójáték-függés hátterében? Miért a szexuális addikciók okozzák a legerőteljesebb szégyenérzetet? Melyek a legjellemzőbb időskori szenvedélybetegségek? Mi motivál minket egy-egy önpusztító tevékenység fenntartásában? Miként ismerhetjük fel szenvedélybetegségünket? Hogyan segíthetünk egy függőnek? Mikor kell szakértőhöz fordulni?  Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kapatunk választ a kötetben, amely részben fiktív, de klinikai tapasztalatokon alapuló terápiás eseteken keresztül mutatja be a függőségek természetét és kialakulási okait. A kötődési problémákat, a trauma hatásait, az identitás kríziseit és az emlékezet szerepét társfüggő, alkohol- és drogfüggő, szerencsejáték-, szex-, internet- és videójáték-függő páciensek történetein keresztül ismerhetjük meg. Olvashatunk ezen kívül a gyógyulás és a megelőzés modern lehetőségeiről és betekintést nyerhetünk a jövő szenvedélybetegségeibe is.

 „Az Ezerarcú függőség a közvetve vagy közvetlenül mindnyájunkat érintő szenvedélybetegség tűpontos természetrajza. Kötelező olvasmány az érintettek és hozzátartozóik számára!”

Szabó Győző színművész

„Fontos, gondolatébresztő és élvezetes olvasmány, közérthetően mutatja be a szenvedélybetegségek kialakulását, a függőség hátterében megfigyelhető sorsokat és a függőségekből való szabadulás kiútjait.”

Dr. Demetrovics Zsolt pszichológus-addiktológus, egyetemi tanár, az ELTE Pszichológiai Intézetének igazgatója

A szerzőről:

Klinikai szakpszichológus, adjunktus. Több mint tíz éve foglalkozik Kép2szenvedélybetegekkel, mind a terápiás ellátás, mind az addiktológiai kutatás területén. Hazai és külföldi egyetemeken tart addiktológiai témájú kurzusokat. A ‘VoltEgySzer‘ fiataloknak és szülőknek szóló újszerű, játékalapú prevenciós program és applikáció létrehozását vezette.

Eddig megjelent könyvei: Függőben – Az alkoholizmus lélektana (A terapeuta esetei sorozat, HVG Könyvek, 2018.) Kentaur a terminálban (novelláskötet, 2014.)

Interjú a szerzővel kérhető: Darvas Adrienne e-mail: a.darvas@hvg.hu

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s