Saját magán végzett vakbélműtétet – A Rogozov sztori

Dr. Leonid Rogozov egy csapattal utazott az Antarktiszra, ahol egy bázist építettek. Egyik nap kínzó hasfájást, később a vakbélgyulladás tüneteit észlelte magán. A távoli kórház felkeresése túl körülményes lett volna számára, így egyéb lehetőségek hiányában úgy döntött, hogy megoperálja önmagát. Miután az asszisztenseinek egy gyorstalpaló “hogyan ments életet, ha valaki összeomlik műtét alatt” tanfolyamot tartott, majd hozzálátott a nem mindennapi öngyógyításhoz.

„Csak egy munka, mint bármely másik, csak egy élet, mint bármely másik.”

Megdöbbentő történet a sebészről aki saját vakbelét vette ki: Az orosz doktor magára maradt az Antarktiszon, csak egy tükör, lámpa és egy kevés érzéstelenítés volt segítségére.

A Rogozov sztori

28E7266B00000578-3093137-image-a-1_1432542430281
Az orosz sebész, Leonid Rogozov (a képen balra a barátjával, Jurij Vereschagin-nal) Forrás: MailOnline

Az Antarktisz mélyén a sarkvidéki tél közeledett. A felfedezők csoportja tudta, hogy több hónapnyi sötétséggel, hóviharral és extrém faggyal kell szembenézniük. 36 napot utaztak a tengeren Oroszországból. 1960 november 5-én hajóval indultak útnak, ahonnan egy évig  nem terveztek visszatérni. Közöttük volt a 27 éves leningrádi sebész, Leonid Ivanovich Rogozov is, aki a cikk főhőse is egyben. Rogozov és 11 társa felépítette a sarkvidéki bázisukat a Schirmacher Oázisban és várták, hogy a tél végén hazatérhessenek.

1961 április 29-én ezt írta a naplójába, miután a hasában érzett éles fájdalom hatására páni félelem fogta el. :

„Úgy tűnik vakbél gyulladásom van. De nem szólok róla senkinek, még mosolygok is. Miért ijeszteném meg a barátaimat? Ki segíthetne?”

Nemsokára viszont már komolyan beteg lett: gyenge volt, émelygett, és a hasában kínzó fájdalmat érzett. Tudta, hogy a túléléshez műtétre van szüksége, különben a vakbele perforálhat (kilyukad), amibe biztosan belehal orvosi segítség nélkül. Latolgatva a lehetőségeit, arra következtetésre jutott önmagával egyetértésben, hogy a repülés egyértelműen kizárt a hóviharok miatt, és a hajóutat vissza Oroszországba már nem élné túl. Még egy problémával szembe kellett néznie: az újonnan épített bázison ő volt az egyetlen orvos. Így aztán az egyetlen dolog amit tehetett –, amit orvostársai is lehetetlennek tartottak volna- hogy önmagát operálja meg.

A hihetetlen történet részleteit fia, Vladislav leírásából ismerjük, amit a British Medical Journalban BMJ publikált. Az általa elvégzett operációt tartjuk az első sikeres esetnek, amikor valaki önmagát műtötte meg kórházon kívül, minden egyéb orvosi részvétel és külső segítség nélkül.

Egy nappal később, április 30.-án tünetei már elviselhetetlenek voltak, és tudta, hogy muszáj tennie valamit. A láza egyre emelkedett, gyakran hányt, és a fájdalmai is tetőztek.

Rogozov így írt a naplójában:

„Egész éjjel nem aludtam, pokolian fáj! Hóvihar söpör végig a lelkemen ordítva, mint sakálok százai. Mégis, úgy tűnik, a perforációra nem utalnak a tünetek, de mégis rossz előérzet nyomaszt. Ennyi… Meg kell fontolnom az egyetlen lehetséges megoldást, hogy önmagamat operálom meg… Szinte lehetetlen… De nem tehetem egyszerűen csak fel a kezem megadással.”

És nem is tette. E helyett alapos tervet dolgozott ki a műtét kivitelezésére. Társait megkérte, hogy állítsanak össze egy improvizált műtőt, majd mindent kivitetett a szobájából, kivéve az ágyát, két asztalt és egy lámpát. Kijelölt asszisztenseket, akik az eszközöket nyújtják majd oda neki, irányítják a lámpát és megtartják a tükröt, amiben nézheti, hogy mit csinál. Egy másik csapattagot utasított, hogy álljon készen, ha asszisztensei rosszul lennének a látványtól.

Megtanította csoportját, hogy adják be neki az általa előkészített injekciókat, és hogyan lélegeztessék mesterségesen, hogyha elveszítené az eszméletét. Ezután bemosakodtatta a csapatot, lefertőtlenítette a kezüket és feladta rájuk a gumikesztyűket. Ember nem képzett ilyen gyorsan és hatékonyan műtős asszisztenseket egy műtéthez.

Hajnali 2-kor helyi érzéstelenítő injekciókat adott be a hasfalába, ami az egyetlen fájdalomcsillapító volt, amit az eljárás alatt használhatott. 15 perc várakozás után egy 10-12 cm hosszú bemetszést ejtett, és nekilátott. A British Medical Journal beszámolója szerint nyugodt maradt, de az arcán csorgott a veríték, és gyakran megkérdezte társait, akik szédültek és az ájulás határán álltak, hogy töröljék le a homlokát. Bár időnként ellenőrizte a tükörképét, lényegében érzés után dolgozott. 40 perc után gyengülni és szédülni kezdett, és rövid szüneteket volt kénytelen tartani. Egy ponton a vakbele „felbugyogott”, ami kollégái szerint egy végtelenül kellemetlen hang volt, amitől kedvük támadt elmenekülni. Ő viszont folytatta a munkát, és bár nagyon sápadt volt, és szemmel láthatólag fáradt, végül sikeresen eltávolította a duzzadt vakbelet, és összevarrta magát.

Mivel nagyon igényes volt a higiéniára, megmutatta asszisztenseinek, hogyan mossák és tegyék el a műszereket, és csak az után vett be altató tablettákat, hogy minden rendben és készen volt.

Négy nap antibiotikum szedés után újra jól volt, és az ötödik napra testhőmérséklete is normális volt. Egy hét után eltávolította a varratait. Hihetetlen módon két hét múltán képes volt visszatérni szokásos feladataihoz a bázison.

A csoport több mint egy év után hagyta el az Antarktiszt, és 1962. május 29.-én megérkeztek Leningrád kikötőjébe. Rozogov már másnap visszatért régi munkájába a klinikán, és élete hátralevő részében az Első Leningrádi Orvosi Intézet Általános Sebészeti Osztályán dolgozott és oktatott.

A vitrinje továbbra sem volt dugig kitüntetésekkel: Rozogov visszautasította az Antarktriszon történtek dicsőítését. Ha megkérdezték róla, szokatlan válasza ennyi volt:

„Csak egy munka, mint bármely másik, csak egy élet, mint bármely másik.”

Eredeti cikk, kép és szövegforrás: DailyMail – MailOnline

A cikket írta: MADLEN DAVIES A MAILONLINE SZÁMÁRA

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s