50 perc – Versenyben az idővel

2018-as felmérés alapján hazánkban 6 millió hitelszerződés volt folyamatban, ebből hozzávetőlegesen 950 ezer jelzáloghitel volt. – Írta a Népszava 2018.04.16-án. Magyarországon hozzávetőlegesen 4.5 millió keresőképes állampolgár él. Hétköznapi hősök, akik bérből, fizetésből és sok esetben hitelből élnek. Számukra a munkabér létkérdés. Mindent feladnak azért, hogy családjukat biztonságban tudják. Nem számolnak sem stresszel, sem az egészségtelenségig hajszolt szervezetük kimerülésével, sem pedig a szervi tünetek és betegségek kötelezőszerű megjelenésével. Az utolsó pillanatig hajszolják magukat. 

3

40-50 ezer új STROKE-ot regisztrálnak évente!

Ha a számokkal variálunk, akkor ez 10 év alatt félmillió embert érintene, ami azt jelenti, hogy két nagyvárosunk, Debrecen és Szeged teljes lakosságának lélekszámával közel azonos mutatót lehetne leírni.

Rövid történetem egy átlagos hétköznapomat, egy műszakom eseményét mutatja be, amely napi rendszerességgel megélt, nem valós esemény.

Még szinte el sem aludtam, de máris ébresztett a telefon. Nehezemre esett felébredni, így kihasználtam az 5 perc szundi lehetőségét vagy háromszor. – El fogsz késni! – Még soha nem késtem el! – Hidegfront van, sok STROKE-os lesz ma is. – Tudom…

Lassított felvételként mozgok a lakásban. Kezemben a telefonom pattogtatja az aktuális híreket, miközben a kávámat szürcsölöm és arcot próbálok festeni magamra. Ahogy belépek a kórház ajtaján a megfelelő éberséget biztosító zajforrással a fülemen, Liszt Ferenc Magyar rapszódiájának csúcspontja zendül fel. Diadalmasan, leszegett fejjel vonulok az öltöző felé. Nem nézek fel, mert nem akarok még jelen lenni. Ahogy megválok hétköznapi ruháimtól és magamra öltöm a hivatásomat fémjelző harci díszeimet, úgy nő bennem a tűz lángja, ami a pályán tart, ami még éltet. Ébren vagyok…

Álmosan szédelgő éjszakások és félsikeres ébredés utáni nappalosok zaja lepi el a tartózkodót. Sorra tekerjük a kávéfőzőt és közben beszélgetünk. Repkednek az éjszakás történetek, igaz sürgősségis sztorik, drámák és sikertörténetek. Reggelinek minősített tegnapi szalámis melegszendviccsel küzdök épp, amikor hangosan megszólal a semmivel össze nem keverhető terta hangja.

Valaki bajban van!

Tányéromat a tartalmával együtt hátrahagyva ugrok fel és vágtatok a rádióhoz. Nem vagyok egyedül. Az egész műszak ott áll mellettem és hallgatja a fáradt mentő kolléga recsegő hangját. – Jó reggelt kívánok! Bemutatkozik és elmondja, hogy melyik kocsi érkezésére számítsunk (Pl így: Árpa Péter vagyok a 130-as esetkocsiról)

Egy időablakon belüli STROKE-ot szeretnék referálni!  A műszak ugrásra kész állapotra ébredt. A rövid és tömör információk után megtudjuk, hogy egy 57 éves családapa lett otthon rosszul. Ébredéskor még jól volt, de induláskor hirtelen rosszul lett, bal oldala elgyengült, jobb oldalon a szája lefittyedt és nem képes érthetően beszélni. Azt is megtudjuk, hogy a férfinél hat hónapja pitvarfibrillációt diagnosztizáltak, a vérnyomása magas. A tünetek kezdetét a mentő kolléga 25 percesnek mondja, illetve jelzi, hogy 8 percen belül, 7:18 percre érkeznek. Egyből a CT felé irányítom őket, mert nincs idő felesleges körökre.

em13_005_red_interior
Sürgősségi táska, amelynek súlya 20 kg körül van.

A STROKE team azonnal elindul a CT felé a sürgősségi táskával ás a hordággyal, ahol a már értesített neurológus szakorvos és a képalkotó egység csapata várja. (Stroke team: orvos, asszisztens, betegszállító) A készenléti felszerelésünk teljes arzenálját magunkkal visszük. Képesek vagyunk ott helyben INR-t nézni, illetve vércukrot, és le tudjuk venni a legfontosabb véreket, amelyeket azonnal a laborba viszünk. Beállítjuk a monitort és az elektródákat, valamint a vérnyomásmérőt és a pulzoximétert. 

maxresdefault

Készen állunk és várunk. Idegesen toporgunk és az óránkat nézzük. 35 perces a STROKE jelenleg. Egyszer csak megjelenik a betegszállító és jelzi, hogy itt vannak. 37 percről indulunk. (Ez a kezdeti idő, de ilyenkor mi is elindítunk egy órát és az ellátási időt mérjük. Ezt az időt hívjuk úgy, hogy Door To Needle Time – ajtó tű idő)

A hordágyon egy családapa fekszik. Arcán és a szemeiben rémület látszik. Próbál együttműködni a neurológussal, aki különböző vizsgálatokat végez rajta. (A kezek és lábak mozgását vizsgálja, a beszéd és értés képességét, valamint a reflexeket) A férfi próbál válaszolni, próbál közölni, de csak hangokat tud kiadni. Nagyon ideges és feszült. Látszik rajta, hogy belül ordítja a válaszokat a feltett kérdésre. Odalépek mellé és megfogom a kezét. Bemutatkozom és elmondom, hogy miként tud szólítani. (Remélem, hogy eljön az a pillanat, amikor a nevemen fog szólítani) Elmondom neki, hogy vért fogok tőle venni és egy CT felvétel fog róla készülni. A neurológus és a sürgősségi szakorvos a beteg kórelőzményét olvassa és közben tájékoztatja a beteget arról, hogy a mentő kolléga diagnózisa helytálló. STROKE-ja van.

4

A beteget betolják a CT-be. A neurológus a monitorra tapad, amíg a sürgősségi műszakvezető a férfi feleségét nyugtatja. Elmondja neki, hogy mindent el fogunk azért követni, hogy a férje meggyógyuljon. Elmondja, hogy milyen eredményekre

83120804_606591019885221_8867150425736871936_n
bal oldalt a vérzéses STROKE, jobbra pedig az elzáródásos STROKE illusztrációja látható.

számíthatunk. Ha elzáródásos a STROKE, akkor gyógyszeres és/vagy műtéti úton tudjuk az elzáródást okozó rögöt megsemmisíteni vagy eltávolítani. Tájékoztatás után a beleegyező nyilatkozat aláírására kérjük a rémült asszonyt.

A CT-ben egyre feszültebb a hangulat. A team egyik része a monitorra tapad, a másik része pedig kint toporog. Én a tizedik kilométeremet futom a 4×4 méteres szobában. Kezemben a gyógyszer, az Actilyse (az a gyógyszer, amelynek beadásával a kisebb rögöket képesek vagyunk megszüntetni)

Várom a jelet, a szót… Aztán csak a műszakvezető karját látom a magasba lendülni. Mehet! Mondja a beteg testsúlyához igazított milligrammra pontos mennyiséget, amit be kell adni a hatóanyagból, illetve a pumpa beállítására vonatkozó számokat. A beteg STROKE-ja alig 50 perce kezdődött, amikor meg tudtuk kezdeni a kezelést. 50 percen belül vagyunk és ez jó, ez nagyon jó, még van remény!

Braun-Perfusor-Compact-S-Syringe-Driver-Syringe-Pump-Braun-5-1000x625
Perfuzor/pumpa segítségével tudjuk időben megfelelő mértékben és ütemben adagolni a gyógyszert.

A team visszamegy a beteggel együtt az SBO-ra. Folyamatosan vizsgáljuk és kérdezzük a beteget. EKG készül róla és monitoron nézzük a szívritmusát, illetve a vérnyomását. 5 percenként ellenőrizzük a végtagok mozgását és a beszédkészséget.

Sokszor 5 perc után ismét az ágyhoz lépek. Megkérem a férfit, hogy szorítsa meg a bal (gyengébb, addig szinte bénult) kezével a kezemet. A férfi reménykedve néz rám. Kezét megfogom és biztatom. Érzem a szorítást. Egyre erősebben érzem. Megkérem, hogy próbálja megemelni a karját. A kar lassan és bizonytalanul el kezd emelkedni. A férfi mosolyog, tudja, hogy jó úton jár a gyógyulás felé. Annyira örülök, hogy végre mozogni látom az addig ernyedten fekvő kart, hogy a beszédkészség ellenőrzéséről el is feledkeztem. A vérnyomásmérővel pepecselek, amikor egy halk és reszkető hangot hallok: Megúsztam?  A férfire néztem és láttam, hogy ez most sikerülni fog. Tudtam, hogy megúszta, hogy pár hét múlva új életet kezdhet. Kirohantam a megfigyelő helységből és a kötelező szolgálati utat megszegve a feleséghez létem. Megkértem, hogy jöjjön velem a megfigyelő helységbe. Nem a szabályszegés élménye motivált, hanem a család érzéseinek a figyelembe vétele. Jó volt látni az örömüket.

Az orvos értesítése után elkezdtük szervezni a beteg további sorsát. Intenzív osztályos megfigyelés várt rá és pár hét neurológiai kezelés, valamint rehabilitáció és az a bizonyos secunder (másodlagos) prevenció.

Láttam, ahogy elindulnak a hosszú folyosón. A betegszállító tolja a hordágyat, amin a férfi fekszik. Bal keze kissé kilóg az ágy szélén, amivel az ágy mellett iparkodó felesége kezét szorongatja. Nem látom már tisztán őket, mert túl messze vannak. Csak annyit látok, hogy beszélnek…

Baji Anikó vagyok, sürgősségi triage. Akut betegellátóként naponta látunk el  STROKE-os betegeket. Nem minden esetben zárul sikerrel a beavatkozás. A STROKE legszörnyebb ereje a tartós rokkantságban rejlik. Elveheti a látást, a hallást, az erőt és ezáltal az egész életet. 

A STROKE-ot elsősorban megelőzni kellene tudni, másodsorban pedig felismerni!

Te ott, aki ezt most elolvastad! Ismerd fel a lehetőségeidet és kezdj még ma új életet!

#STROKEPrevenció

 

Youtube videó a Richter Anna Díj egyik döntős pályázatának videója lett. STROKE prevenciós projektmunkám első lehetséges állomása.

 

Borítókép forrás: http://masternursing.emjmd.eu/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s