Nem ciki segítséget kérni – Gondold végig kire, hogyan számíthatsz

A világjárvány és annak minden vonzata szinte kivétel nélkül hatással van minden emberre. Talán még azokra is, akik azt állítják, hogy nem.  Nagyon sok helyen olvasható, hogy ne pánikoljunk, nyugodjunk meg, legyünk józanok. Igen, ezek jó tanácsok, de lehet, hogy kevés. 

A hazai egészségügyi dolgozók többsége kiégve kezdte meg a munkát a járvány első hullámában. Sajnos sokan úgy haladnak a második hullám felé, hogy nem keresnek segítséget. Ez lehet, hogy néhány szakdolgozót nagyon veszélyes vizekre fog sodorni, ahonnan nehéz lesz újra partot érni.

Van segítség! A  PAF Help abból a célból alakult, hogy segítséget nyújtson az egészségügyi dolgozóknak a két hullám között.

A képen a következők lehetnek: ‎8 ember, ‎álló emberek, ‎, szöveg, amely így szól: „‎1 PAF HELP Támogatónk: 0680-080-292 ם GENERALI‎”‎‎‎

Szinte sehol, egyetlen nagyobb médiaoldalon sem olvastam olyan szakcikket, amelyben az extrém pszichés terhelésről, illetve annak kezeléséről írtak volna. Pedig a terhelés, rátelepedve a mindennapjainkra, jelen van.  Az egészségügyben dolgozók esetén, az idős emberek esetén és az aggódó családtagok esetén is.

Abban a reményben kerestem meg Ujlaki Kinga egészségpszichológus, klinikai szakpszichológus jelöltet, hogy segítségével megértsük, mi zajlik most bennünk és miképp tudunk önmagunknak esetleg másoknak segíteni a nehéz időszak alatt.

Extrém helyzetben, az érzéseink is azok. Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy ez egy más állapot. Reagálhatunk úgy, amin még mi magunk is meglepődünk. Ne várd el magadtól, hogy elsőre alkalmazkodni tudsz mindenhez.

A szorongás, a bizonytalanság és a kontrollvesztés mindenkit megvisel, emlékeztesd magad, hogy ugyan nem tudjuk mikor ér véget, de biztosan vége lesz.

Természetes, hogy most mindenhol, mindenben kapaszkodókat keresünk. Kerüljük a feltételezéseket. Ha valami nem egyértelmű: kérdezz, olvass, kommunikálj. Válogasd meg, milyen forrásból tájékozódsz (hitelesség) és segíts ebben másokat is.

A gyerekeket is be kell avatni minden történésbe, hiszen látják, érzik a változásokat. Beszélj vele egyszerűen, a saját nyelvén. Hívd segítségül ehhez a játékot, a meséket. Ha nem tudod valamire a választ, azt is megmondhatod neki. Úgy érzi magát biztonságban, ha őszinte vagy vele.

Jogod van kiakadni, és akadj is ki! Arra figyelj, hogy ezt úgy tedd, hogy azzal ne bánts meg másokat. Ne próbáld elnyomni az érzéseidet, ha olyan helyzetben vagy, amikor ezt nem mutathatod ki, akkor tedd félre úgy, hogy tudd, mikor veszed elő.

Mindenki feszült: a szomszédod, a kollégád, az ügyfeled, a beteged. Próbálj türelmes lenni, figyeljünk egymásra: egy mosoly, egy kedves szó át tudja lendíteni a másikat is a holtponton.

A bizonytalanságot gyorsan szeretnénk megszüntetni, azonban nem látunk a jövőbe. Mindig csak a következő lépés legyen meg. Koncentrálj arra, amit most megtehetsz és meg tudsz tenni.

Nem ciki segítséget kérni. Gondold végig kire, hogyan számíthatsz: rokonok, szomszédok, barátok, munkatársak. Beszéljétek meg kinek mi a nehéz, mire lenne szüksége.

Ez a helyzet minden családot az anyagi bizonytalanság miatt is megvisel. Beszéljétek át a lehetőségeket, legyen egy családi forgatókönyv arra az esetre is, hogyha össze kell húzni a nadrágszíjat.

És mi van akkor, ha karanténba kerülök? 

Előfordulat, hogy hosszabb időt kell elzárt helyen töltened, az növelheti a feszültséged, hiszen ez is elveszi a kontroll érzeted. Legyen terved erre az esetre is.

  • Ne enged szétcsúszni a napokat, legyen napirended. Lehet, hogy nem dönthetsz arról, mikor ér véget a bezártság, de arról dönthetsz, mire használod ezt az időt. Töltsd hasznosan: kapcsolódj ki, pihenj, próbálj ki új dolgokat, foglalkozz olyasmivel, amivel régóta szerettél volna.

  • A magány ilyen helyzetben erősebben tör rá az emberre. Hívd fel a szeretteidet, barátaidat vagy írj nekik üzenetet. Használd ki a modern technikában rejlő lehetőségeket.

  • A megszokott életvitelre való visszaállás sem lesz zökkenőmentes, legyen erre is terved.

Ujlaki Kinga, egészségpszichológus, klinikai szakpszichológus jelölt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s