2020.03.25 – Az első két hét, ami teljesen elvette az időérzékemet (Egy triage naplója)

 

Két hete, 2020.03.11-én, helyi idő szerint 22 órakor a WHO hivatalosan is pandémiának minősítette a járványt.  Akkor nem tudtam, hogy mi vár rám. Néztem az Olaszországban zajló eseményeket és döbbenten olvastam a naponta frissülő mutatókat. Szinte naponta 400 körül járt a veszteségmutató és több ezren váltak beteggé. Tudtam, hogy nem úszhatjuk meg. Éreztem.

Azóta eltelt két hét és a barátaim, kollégáim, akikkel együtt lapátolok naponta az Uzsokiban, 3 nap múlva felszabadulnak a karantén bezártsága alól. Sok minden megváltozott a kórházban azóta, így ők egy teljesen új helyzetbe fognak csöppenni. Az SBO kapott egy pretriage (elsődleges szűrő állomás, ahol a koronavírus tüneteivel rendelkező betegeket kiemelik) sátrat, lett 3 kijelölt COVID vizsgáló (azok a vizsgáló helyiségek, ahol a koronavírus-fertőzés gyanújával érkező betegeket vizsgáljuk) és lett sok új kolléga, akik velünk fognak harcolni a húzósabb időszak alatt. Teljesen új az osztályátadás, új feladatkörök vannak és új felszerelések, amelyek szigorú szabályokhoz vannak igazítva. Meg kell őket tanítanunk a védőfelszerelések alkalmazására, illetve mindazon új lehetőségre, amelyet a kórház biztosított számunkra. A kórház egy pszichológusokból álló csapatot hozott létre, akikkel felvehetjük a kapcsolatot. Ennek nagyon örültem, mert ez is a biztonságérzetemet fokozza. Teljesen újszerű lesz számukra, hogy szinte mindenki sokkal közelebb került mindenkihez. Már nagyon várjuk őket. Végre nem mi leszünk a mazsolák (kezdők).

A vészjósló mutatók mára már az egekbe szöktek. Olaszországban a fertőzöttek száma lehet, hogy több lesz, mint a kínai gócpontban, hiszen a jelenlegi állás szerint 74.386 fertőzött beteg van és naponta 700 körüli halálozási mutató. Azóta a párszázas spanyol mutatók elképesztő magasba ugrottak. Az egész világ gigászi harcot vív a kórral.  Még most sem akarjuk elhinni, hogy ez velünk is megtörténhet. Készülünk, minden egyes helyzetből tanulunk, próbáljuk megismerni a betegség tüneteit. Felkészülten szeretnénk ott állni, akkor, amikor elkezdődik. 90876544_215179656361132_3234588146050007040_n

A kórházban szinte minden megváltozott. Osztályok költöztek másik helyre és új egységek nőttek ki a semmiből, egyetlen parádés éjszaka alatt felszerelve. Minden után és minden közt fertőtlenítünk, ami már teljesen kikezdte a kezünket, de nem bánjuk, hiszen ez a rommá száradt bőr most a biztonságunkat jelenti.

Az elmúlt héten olyan szeretethullámot kaptunk, amelyet még soha eddig nem tapasztaltunk. Folyamatosan kapjuk a kedves leveleket, biztató üzeneteket, ételeket, italokat és meghatóan szép emberi gesztusokat.

Az elmúlt két hét gyorsan eltelt és sok változást hozott az életünkbe, amelyeket be kell építenünk. Teljesen elvette az időérzékemet ez a két hét. Mérföldekre kerültem a 12 órától és a Richter Anna Díjtól. A járvány óta a közelmúlt eseményei szinte órák alatt vénülnek a hátrahagyott időben. Hihetetlenül megváltozott körülöttem minden. Remélem lesz lehetőségem visszanyúlni az elvesztett lehetőségekért, hogy élménnyé érleljem mindet. Sajnos a kampányt az adott körülmények miatt, ebben az őrült helyzetben nem tudom folytatni rendesen. Talán ez bánt a legjobban. Pedig mennyivel egyszerűbb és szebb lenne… Tudni a jövőt és biztonságban tervezni azt.

 

Borítókép: COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering

2 comments

  1. Kívánom,hogy legyen még bőven időd tervezgetni és megvalósítani és legyen hamar vége ennek a rémálomnak.Kitartás,köszönöm,hogy ott vagy és,hogy írsz.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s