2020.03.26 – A gyanú árnyékában – Egy láthatatlan ellenséggel harcolunk (COVID-19)

 

Reggel lassan tértem észhez és semmihez nem volt kedvem. A hírektől már a hajamat tépem, a FB hírfolyamot meg már meg sem merem nyitni. Tulajdonképpen csak azért nézek fel rá, mert az idétlenebbnél idétlen mémek szórakoztatnak. Egynémelyeiken sírva szoktam röhögni. A karanténban lassan becsavarodó helyzetjelentések is kikapcsoló hatással vannak rám 🙂 Elképesztő élénk karanténélet van  a FB-on. Jó látni, hogy sokakból a legjobb humort hozza ki.

Ma átlógtam a tesómhoz Budára. Jó az idő, így már kevésbé fáj, hogy bringával kell közlekedni, így ezt kihasználva kicsit át is mozgattam magam. Klassz volt találkozni a húgommal, még ha három méterről is ordítva csacsogtunk egymással. Talán megéreztem a kijárási korlátozás szelét.  Több hétig nem tudunk találkozni, így kénytelenek leszünk családi messenger-vonalat létrehozni és videóhívásokon keresztül beszélgetni.

A kórházban kicsit nagyobb nyugalom honol. Sokan belesüppedtek az elmúlt két hét alatt lecsengő új életbe, amely sajnos komoly veszélyeket hordozhat magában. Mindenkinek meg kell érteni, hogy a stagnálás egy látszólagos jelenség. Bármikor, bármelyik pillanatban belecsöppenhetünk egy olyan valóságba, amelyet ismét napokig kell majd szoknunk. Nem szabad semmit elhanyagolni, minden újszerű szabályt napi gyakorlatként fontos ismételni és azokról a dolgokról, amelyek kérdéseket hagytak bennünk, azokról beszélgetni.

Kaptunk egy mesebeli meglepetést is. Az Uzsoki Utcai Kórház  FB oldalán látható egy videó, amely kedves emlékként fog a szívünkben élni. A Budapesti Polgárőr Szövetség motoros járőrei vonultak fel a kórház udvarán (rengetegen) hogy köszöntsenek minket tapssal és villogó fényárral. Nagyon megható volt. 

Mesehősök lettünk

Kipróbáltam az óvszerhez használható plexit. Kicsit kezdek úgy kinézni, mint egy ’90-es években népszerű mesefigura, aki megmenteni készül a földet a gonosz lápi müty müty inváziótól. Szoknom kell és elfogadnom, hogy ezek az új eszközök a mindennapjaim részeivé fognak válni. Egy tavaszi fagyizós romizást gyorsabban meg tudnék kedvelni.

Szóval a védőfelszerelés. Elég komoly szabályok vannak a viseléséről, amely alól senki nem lehet kivétel. Amikor a pretriage (az SBO előszűrője) szól, hogy jön a COVID-gyanús beteg, akkor szkafandert húzunk és bemegyünk a COVID vizsgálóba. Ez mindenhol így van. Területek vannak erre a lehetőségre elkülönítve. Nálunk az első ilyen szoba a Hangody professzor úr vizsgálója lett. Ő ajánlotta fel. Így fordulhatott elő velem, hogy egy olyan ember székében virágozhattam, aki napjainkban egy élő legenda. Nagyon vigyázunk mindenre, bár gyanítom , a járvány után meghámozzák belülről rendesen ezt a szobát.

Szóval megérkezik a COVID gyanús beteg. Ki lehet gyanús? Ki akad fenn a szűrőn?

A beléptető rendszer egyszerű. Egyetlen belépésre kijelölt hely van a kórházban, amely az SBO mellett van. Itt áll egy pretriage sátor, ahol külsős kollégák segítenek nekünk. (Itt szeretném megköszönni neki, hogy vannak, jönnek és együtt harcolnak, lélegeznek velünk.) Kikérdezés és hőmérséklet mérés után folytathatják az útjukat a betegek a kórházban, illetve az SBO felé.

 

Gyanús mindenki, aki köhög, fullad, lázas, fáj a torka vagy olyan helyen dolgozik, ahol gyakori kontaktust teremt emberekkel. Egyszóval szinte mindenki gyanús lehet, még az is, aki nem. Idegtépő, de így van.

Aki fennakad a szűrőn, az az elkülönítő sátorba ül le és megvárja, hogy kimenjen érte a COVID team, vagy ha mentővel jön, akkor egyből a COVID vizsgálóba kerül. Számomra fontos a kommunikáció. Arctalanul élünk és létezünk ezekben a szkafanderekben. A betegek szinte semmit nem látnak belőlünk, és sajnos a maszk is komolyan el tudja nyelni a hangot, így sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk az érthető és hangos kommunikációra. Persze vannak viccesebb pillanatok. Egy kedves bácsi nemrég bekerült a COVID-ba és meglehetősen jó humorérzékkel fogadta az embert próbáló igyekezetünket, amikor a vizsgáló orvossal próbáltunk egymással kommunikálni. Nagyon kedvesen kuncogott, miközben látszott rajta, hogy nincs jól. Nagyon nagyon drukkolunk neki, hogy negatív legyen és mielőbb felépüljön.

A vizsgálóban tulajdonképpen pont ugyanaz a ritmus, mint egy nem fertőző vizsgálóban. A beteget megvizsgáljuk, EKG készül róla, vért veszünk tőle és szükség esetén (általában mindig) oxigént adunk. Amiben eltér az egész művelet, az a viselt gúnya és a COVID teszt.

90815461_239701967156430_3173108721454678016_n

A fertőzésre gyanús betegektől mintát veszünk, amelyet kiküldünk egy laborba. Az új eljárási rend szerint az orrból vesszük a mintát vattapálcával. Kicsit kellemetlen, de nem fájdalmas eljárás. Az orron keresztül hatolunk fel a vattapálcával az orrüregbe, ahol a nyálkahártyát rendesen megdörzsöljük, majd kihúzzuk a pálcát és a tároló folyadékba áztatjuk. Ezt a lezárt  fiolát küldjük ki egy kísérőlappal, amelyet pontosan kitöltünk. A betegek mellkasröntgen után egy elkülönített osztályra kerülnek, ahol megvárják az eredményüket, és ettől függően kerülnek további terápiás egységekre. (Nálunk a 16-os épület és a C épület egyik része az erre kijelölt hely. Innen is szeretettel üdvözlöm a kollégáimat, akik állig beöltözve viselik ennek a szemét járványnak a hatást minden egyes nap.)

Naponta több COVID gyanús beteget vizsgálunk, amely fizikailag és mentálisan is megterhelő, de tudjuk, hogy ez még csak a kezdet. Lesz olyan időszak, amikor állig beöltözve fogunk arctalanul masírozni 12 órán át. Ettől sokan félünk, de már szeretnénk túl lenni rajta, így harcra készen várjuk azt a bizonyos vörös napot.

 

 

 

 

 

3 comments

  1. Kedves Ancsa!
    Kitartás NEKTEK! Nagyon köszönünk mindent,amit értünk tesztek!!!
    Több hozzászólasom nem lesz, nem akarlak ezzel is leterhelni, de nagyon várom az írásaidat, és minden percben Veletek vagyok!
    Szeretettel: Anita

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s