2020.03.10-11-12 – Ahogy elkezdődött (Pandémia)

2020.03.10

Magyar egészségügyi szakdolgozó vagyok, sürgősségi triage. Az alábbi naplómban próbálom kiírni magamból az érzéseket napról napra, amelyek az eddig számomra ismeretlen félelemmel harcolnak a lelkemben. Ne számítsatok irodalmi stílusra vagy vad szakmaizós gondolatmenetekre. Valami teljesen másra készüljetek. 

Hetekig figyeltem nyugalommal a koronavírusról szóló cikkeket addig, amíg Olaszországba be nem gyűrűzött a járvány.

Más kultúra… Ezzel nyugtatom magam. Ott az idősebb emberek komoly társadalmi életet élnek. Szórakoznak, közösségbe járnak és nem riadnak vissza az érintésektől, öleléstől és arc-arc kontaktustól. Mindaz a szép és kedves emberi viselkedés, amit hiányoltam a magyar mentalitás tárházából, mától egy riasztó lehetőséggé vált a fertőzés terjesztésére.  Egyszerre érzek félelmet, szorongást és izgalmat. Nézem az ismeretlen olasz kollégák hősies küzdelmét és arra gondolok, hogy vajon mi lesz, ha…?! Nem tudunk a kérdéstől elvonatkoztatni. Mindenki erről beszél bent. Nem pletyka, hanem félelemszinten. A főnökeink naponta többször tájékoztatnak minket a ránk vonatkozó újdonságokról. Megmutatták a védőfelszerelést, amit addig csak az instán vagy a FB-on láttam. Nevetünk, elképzelünk, de belül nagyon ideges szorongást érzünk.

Várunk és remélünk, hogy a hazai hűvösebb emberi viselkedés és minimális, csak közeli ismerősnek ajándékozott kontaktus eredménye először válik a szemünkben pozitívvá.

Ancsa vagyok, sürgősségi triage. Egy sikeres kórház sürgősségi egységén várom a feladatot, hogy megharcoljak az ismeretlen kórral. Rohadék érzés ez a fajta izgalommal kevert félelem. Csak remélni tudom, hogy a lehető legjobbat fogja kihozni belőlünk, belőlem.

2020.03.11

PANDEMIA

Ma is éjszakás leszek. Reggel, ahogy hazafelé bicikliztem felhívtam a szüleimet és a testvéremet. Aggódok értük. Folyamatosan trenírozom őket, hogy miként mossanak kezet, hogy ne pénzezzenek, fizessenek kártyával és korlátozzák a felesleges lakáselhagyást. Fáradt vagyok, de belül pörög a motor.

Ránéztem a hírekre és a főnökeimtől kapott levelekre. Precíz utasítások állnak benne. Olyanok, amelyek a kormány által elrendelt előírásokat követik. Pár óra alvás után benyomtam a netet és néztem az operatív törzs sajtótájékoztatóját.

Vészhelyzet… A szó, amiben élek, ami az életem tökéletes és biztonságos része, ma egy új szerepben jelent meg. Először éreztem ijedtséget a szó hallatán. Felhívtam a szüleimet és a tesómat. Beszélgetésünk könnyed, szeretettel teli. Érzik, hogy ideges vagyok.

Bementem éjszakára dolgozni. Átvettem a műszakot és beálltam a kötelező ritmusba. A kint várakozó betegekkel többször átvetettem a kézmosás és fertőtlenítés sorrendjét. Azt hiszem hálásak voltak érte.

Este van, kint tavaszi meleg jár és néma csend. Felütöm a telefonomat és az első hír, ami elém ugrik az a PANDEMIA. A WHO megtette! A WHO 2020.03.11-én hazai idő szerint 22 órakor pandémiának nyilvánította a járványt.

Könnyeztem. A történelem részévé váltam mind a 7.5 milliárd embertársammal. A tankönyveink elevenednek meg a következő időszakban. A telefonom nem engedi az önsajnálatot. Percenként keresnek aggódó ismerősök, régi barátok. Félnek. Én is félek, de egyéb reális lehetőség híján eldöntöttem, hogy ez most egy lecke, amelyből tanulni lehet. Előnyünk van a digitális kommunikáció révén, így ezt fel kell használnunk és a magunk javára kell fordítanunk.

2020.03.12

Kicsit elidőztem bent a kollégákkal. Néztük a híreket és beszélgettünk. Éjjel ismét kaptunk egy csomó e-mailt, amelyekben az óvintézkedések ránk vonatkozó szabályzatait olvastuk. Töméntelen információ, nehéz beépíteni. Alig van beteg az SBO-n, szinte csak részeg hajléktalanokat hoznak. Olyan, mintha Budapest kiürült volna. Napok óta nem láttam cisztitiszes beteget. Nagyon ijesztő. Olyan, mint amikor cunami előtt a tenger visszahúzódik. Mindenki ideges. Apróbb összeszólalkozások, amik nem komolyak, hiszen tudjuk, hogy csak egymásra számíthatunk. Talán csak így vezetjük le a feszkót, ami bennünk teker napok óta.

A reggeli csacsogás után elindultam haza a bringámon. Próbáltam aludni, de nagyon nehezen ment. 3 óra félálom jött össze. Fáj kicsit a gyomrom, de szerintem csak a stressz. Valami kaját kerestem és lementem vásárolni. Szinte üres volt a Tesco húspult. Egy család szó szerint előttem vásárolta fel a maradék 10kg húst. Nem baj. A tészta is jó és a szendvics, meg a kolbász.

Az SBO változatlanul csontüres.  Kaptunk egy sátrat, ahol pretriage működhet. (előzetes állapotfelmérés, mielőtt eljönnek a betegek. Ezen a támaszponton lehet az infekciókat kiszűrni.)

Szintet ugrottunk. Senki nem tudott rendesen pihenni, pedig kongott az osztály. Még mindig ijesztő a csend.

Egy új weboldal indult, amelyről itt olvashattok:

Célunk egy olyan platform létrehozása volt, amelyen az egészségügyben dolgozókat támogatjuk a különböző felajánlások koordinálásával. Tudjuk, számos hasonló kezdeményezés indult útjára az elmúlt napokban, mégis azt gondoljuk, a mi próbálkozásunknak is van értelme, lesz eredménye, hiszen mi mindannyian közvetlen kapcsolatban állunk a betegekkel, az ellátókkal és az intézményekkel. Látjuk a problémákat, a bőrünkön érezzük a hiányokat, és minden pillanatunk arról szól, hogy az aktuális bajokra próbálunk megoldást találni. Sokan keresnek bennünket azzal a kérdéssel, hogy milyen módon, és kiknek ajánlhatnának fel valamit, amiből nekik sok van, másoknak pedig alig. Pénzt, eszközt, szolgáltatást, figyelmet, és még hosszan sorolhatnám.

Ezen a felületen igyekszünk kapcsolatot létesíteni a felajánló és az igénylő között. Azt a folyamatot próbáljuk katalizálni, hogy minden felajánlás a megfelelő helyre kerüljön. Van, akiknek sokan adnak, másokhoz pedig semmi nem jut el, mert nekik nincs erejük, idejük, lehetőségük azzal foglalkozni, hogy kérjenek és kapjanak, mivel minden energiájukat a betegellátás napi küzdelme emészti fel.

Kérem, segítsen, hogy közösen segíthessünk!

Szakmai vezető:

Dr. Ficzere Andrea

fogjunkössze.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s