2020.04.27 – MASZK NAGYHATALOM LETTÜNK – EZ VAN, EZT KELL SZERETNI

2020.04.27

Bevallom őszintén, utálom a szigort és a kötelezettségek nyilvánvaló jelenlétét. Rám sajnos nagyon destruktív hatással van az “ez van, ezt kell szeretni” életstílus. Akaratlanul is képes vagyok kislisszolni az ilyen helyzetek alól, és néha titokban szeretem megszegni a szabályokat. Nekem ilyenkor nőnek vissza a szárnyaim, vagy ha úgy tetszik, akkor 95097981_1468972499930641_1573034503759200256_n.jpgilyenkor nyílik ki a zárt kalitka ajtaja. Amikor elkezdődött a járványügyimegőrülés, akkor kötelezővé tették a sebészi maszkot a munkahelyemen. Ehhez az új életvitelt is meghatározó szabályhoz nagyon nehéz volt idomulni, főleg, hogy allergiás vagyok az anyagára. Akkor még nem nagyon voltak flancos textíliából készült, már-már divattá érlelődött termékek, így jobb híján magamra erőltettem a csillagászati áron mért egészségügyi alkalmatosságot. Amikor épp nem felejtettem el véletlenül, vagy kicsikét direkt. Aztán egyszer lebuktam és utána kötelességtudó emberként beépítettem a mindennapjaim fájdalmas emlékei közé és viselni kezdtem. Azt hiszem itt elvesztettem pár tollat a szárnyaimból, de muszájból megtanultam tollfosztott madárként repkedni.

A minap a többmilliós maszkrakomány érkezett hírek után, kötelező napi mazoként megnéztem a sajtótájékoztatót. Cili néni hosszasan taglalta a maszk előnyeit és hátrányait. Kicsit sajnáltam szegényt, mert nagyon szakemberként kellett eladnia az új frankót a laikusoknak.  Pedig rém egyszerűen el lehet adni. Gondolom, hiszen engem is meggyőztek. Na jó, nekem már akkor sem volt más választásom.

92204775_2873491849403851_3717116773883969536_n.jpg

A képlet végtelenül egyszerű! Az ember szereti használni a kezét. Mindenre használjuk. Evés, ivás, gesztikulálás, arc – és orrtapizás …etc Ha valakit a közvetlen környezetedből kiválasztasz és megkéred, hogy minden egyes felesleges arctapizós önérintésed után húzzon egy strigulát, akkor nap végére a kapott szám akár száz vagy annál több is lehet. Ennyiszer adsz teret a lehetőségnek, hogy a kezedre tapadt vírus az orrodon, szemeden, szádon át, testközeli állapotba kerüljön veled. Hiába vagy pedáns, hiába fürdesz meg naponta tízszer fertőtlenítőben, mert elég csak egyszer, egyetlen egyszer a bolti ajtóhoz, tejhez, liszthez, élesztőhöz érned -amelyet előtted egy vírushordozó a teleköhögött kezével ügyesen megérintett – és máris a kezedre keveredett a rontás rút szennye, a COVID19. Innen már akár nyert ügye is lehet a vírusnak, hiszen simán az arcodhoz érhetsz és máris kész a rontás. A maszk és a hátrafogott haj (plusz felesleges inger) ezt a célt szolgálja. Amolyan klasszikus értelemben vett önvédelmi eszköz magad ellen. Ezért néz ki hülyén, ha valaki gumikesztyűben és állra húzott maszkban dohányzik. 

Miután kiszenvedtem a sajtájt, elmentem vásárolni. Amikor beléptem a bevásárlóközpont kongó épületébe, egy marcona fickó ugrott elém. Kb 2 méter magas lehetett, a lába meg úgy 48-as. Igazi nagyágyú, akinek elsőre elhisz az ember mindent. Rámripakodott, hogy maszk nélkül egy lépést sem. Eszembe jutott az első botlásom, amikor kikaptam, hogy maszk nélkül szédelegtem a munkahelyemen. Akkor azt hittem ez a vég. Tévedtem. Az egy lágy tarkón verés volt ehhez képest. Kérdeztem a behemót óriást, hogy hol árulnak itt maszkot. Készségesen lendítette a hatalmas karját és megmutatta az útirányt. ” Amíg odaér, addig is takarja el az arcát” – szólt rám erélyesen. Engedelmesen az orromra húztam a pólóm tetejét és elcsattogtam maszkot vásárolni. Egy nénike által varrt textil maszkot vettem. Nem azért mert annyira sokkal jobb volt, hanem azért, mert legalább nem sebészi. Remélem, hogy sokat el tudott adni. Tényleg nagyon szépek lettek.

Így fordult elő, hogy egészségügyi szakdolgozóként, egy többmilliós maszk nagyhatalom törékeny tagjaként maszkot vásároltam pénzért a szabadnapomon. Mostantól mindig lesz nálam sebészi maszk. Nem azért mert elegáns, hanem azért, mert az új életünk egyik leghasznosabb része.

Holnap is dolgozom, de legalább nem nappal, hanem éjjel…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s