Ancsa

Baji Anikó

Egészségügyi médiakommunikációs szakember és kommunikációs stratéga

Baji Anikó vagyok, főállású sürgősségi triage (triázs), az AKUT Szakasz Pro szerkesztőségének alapító tulajdonosa.

“Mindenki egészségügye”

Az egészségügyi kommunikáció épp annyira csapatmunka, mint az effektív betegellátás. Csak összetett rendszerben képes hitelesen működni. Alapvető feltétele a rendszerismereten túl, az egészségügyben megszerzett szakmai múlt és jelen, valamit az új trendek szerinti strukturált médiakommunikáció ismerete. Őszintén hiszem, hogy “a hiteles egészségügyi kommunikáció a kórházak falai köz született. Ott van otthon, ott van a gyökere”

Tevékenységek

Egészségügyi PR

Egészségügyi médiakommunikáció

Író

Egészségügyi e-PR

Egészségügyi médiakommunikációs stratégiák

Munkáim

AKUT Szakasz (2015 – )

Az AKUT Szakasz  egy egészségügyi témájú közösségi oldal. Fontos területek:

  • sürgősségi betegellátás megismertetése,
  • STROKE prevenció,
  • prevenció,
  • front- office kommunikáció,
  • szakdolgozói burnout
  • politikamentes szórakoztatás
  • közösségfejlesztés
  • IG TV

AKUT Szakasz Pro (2018 – )

C- vágány, ahogy én látom, kicsit másképp

A blog szerves része a médiakommunikációmnak, ahol elsősorban laikus olvasóknak és egészségügyi, illetve egészségügyben dolgozóknak írok.2020-ban, a Pandémia kihirdetésének napján elkezdtem írni az Egy triage naplója című sorozatomat, amely itt érhető el. 

Tankórterem (2018 -)
Társalapítója és kommunikációs instruktora vagyok a Tankórterem nevű FB oldalnak és blognak, amelyet Dr. Pápai Tibor (SE ETK) tanár úrral közösen indítottunk. Az oldal lelke, motorja és vezetője Pápai Tibor, akinek gondolatai a szakmáról, a képzésről és a tanulók képességeinek fejlesztéséről rendkívül figyelemre méltó és megbecsülendő érték számomra.

Egy triage naplója

Blogomon elkezdtem írni egy naplót, amelyben azt próbálom bemutatni az olvasóknak, hogy miként éljük meg a COVID-19 okozta változásokat a kórházak falain belül.

2020.03.10

Magyar egészségügyi szakdolgozó vagyok, sürgősségi triage. Az alábbi naplómban próbálom kiírni magamból az érzéseket napról napra, amelyek az eddig számomra ismeretlen félelemmel harcolnak a lelkemben. Ne számítsatok irodalmi stílusra vagy vad szakmaizós gondolatmenetekre. Valami teljesen másra készüljetek. 

Egy triage naplója -második hullám

A naplómat 2020 őszén ismét írni kezdtem, három hónap pihenő után.

2020.09.05

A Covid-19 egy ostoba vírus, amely terjedni akar. Nem fog engedélyt és beleegyezést kérni senkitől. Sőt, még politikai állásfoglalása sem lesz. Nem tesz fel kérdéseket, nem vár válaszokat, nem kommunikál.
Sokan át fognak esni a fertőzésen. Sokan szinte észre sem fogják venni magukon a tüneteket, de pár hét múlva a könnyű tünetesek által szétkent vírus elkezdhet rombolni. Van egy rossz hírem: már ezt sem biztos, hogy tudjuk megúszni…
Májusban azt mondtam, hogy az egészségügy iránt mutatott – leginkább félelem táplálta – szeretet ellenkezőjét fogjuk átélni a második hullám alatt. Sajnos ebben sem tévedtem. Már nem tapsolnak. Mindent átsző a gyanakvással, bizalmatlansággal átfűtött tehetetlen agresszió a Facebookon és mindenhol …

2020-ban elnyertem a Richter Anna Díjat, amely kétségtelenül a legnagyobb elismerése az eddigi munkámnak. 

A pályázatomról itt olvashatsz bővebben.

További elismerések:

AIPM Egészségértés díj 2017-ben és 2019-ben, egészségügyi szakember kategória 3. helyezett.

Ahogy én látom:

“Partner alapú kommunikáció A hiteles és érthető egészségügyi médiakommunikáció számomra nagyon fontos és prioritás szerűen előre rangsorolt tevékenység, amely a laikus olvasókat jól érthető írásokkal, tartalmakkal hozzásegíti ahhoz, hogy értsék az egészségügy néha bonyolult nyelvezetét, annak szerkezetét és a számukra kialakított lényegi értelmét. A hatékony kommunikációhoz nemcsak az egészségügyben szerzett tapasztalatokra, korszerű ismeretekre és tájékozottságra van szükség, hanem egy újfajta szemléletre is. A blogon, illetve a Facebookon létrehozott közösségek tagjai azok a hétköznapi szakemberek és laikusok, akik naponta kerülnek kapcsolatba az egészségüggyel a munkájuk révén vagy az érdeklődésüknek köszönhetően.”

…egy kicsit másképp:

Szabadidőmben sokat sportolok. Régen kajakozó voltam, aztán az elmúlt és most leginkább futok, bringázok meg néha uszodába is járok…(futottam maratont és sok félmaratont) Tulajdonképpen nem értem, hogy miért nem csináltam még meg az Ironmant  Szeretek házakat, természetet és egyéb misztikus pillanatokat lencsevégre kapni. Ez is egy önkifejezés, és sajnos vagy hála a jóságosnak, ezen a téren is dübörög bennem a közléskényszer.40 évesen, egy sorsfordító esemény kapcsán kezdtem el írni, addig nem tudtam, hogy szeretem a közlés ezen formáját.46 évesen jutottam el először arra pontra, hogy már jobban vonz a médiaipar és a kommunikáció, mint az egészségügy. Úgy hiszem, hogy ez az én pályám, itt tudok kiteljesedni és maradandót alkotni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s