Rólam

Baji Anikó vagyok, főállású sürgősségi triage (triázs) és az AKUT Szakasz Pro szerkesztőségének alapító tulajdonosa.

 
 
73222796_2514918431927863_2164357569483636736_n
 
 
 

“Mindenki egészségügye”

 
Az egészségügyi kommunikáció épp annyira csapatmunka, mint az effektív betegellátás. Csak összetett rendszerben képes hitelesen működni. Alapvető feltétele a rendszerismereten túl, az egészségügyben megszerzett szakmai múlt és jelen, valamit az új trendek szerinti strukturált médiakommunikáció ismerete. 
Őszintén hiszem, hogy “a hiteles egészségügyi kommunikáció a kórházak falai köz született. Ott van otthon, ott van a gyökere”
 

Az AKUT Szakasz Pro

Az AKUT Szakasz  egy egészségügyi témájú közösségi oldal, amelyet mai napig egyedül vezetek. Fontos területek:

  • sürgősségi betegellátás megismertetése,
  • STROKE prevenció,
  • prevenció,
  • front- office kommunikáció,
  • szakdolgozói burnout
  • politikamentes szórakoztatás.
  • IG TV
  • Rövidesen videó-chat mindenről, ami egészségügy. A-Verzió 😉
A blog szerves része a médiakommunikációmnak, ahol elsősorban laikus olvasóknak és egészségügyi, illetve egészségügyben dolgozóknak írok.
 
2020-ban, a Pandémia kihirdetésének napján elkezdtem írni az Egy triage naplója című sorozatomat, amely itt érhető el. Terveim szerint nagyjából 1 éven át fogom naplózni a munkámat. Abban az esetben ha a járvány ismét lángra kap itthon, akkor újra napi rendszerességgel fogok írni. 
 

2020-ban elnyertem a Richter Anna Díjat, ami kétségtelenül a legnagyobb elismerése az eddigi munkámnak. 

A pályázatomról itt olvashatsz bővebben.
 
 

Megjelenések:

 

Elviszlek magammal Extra:

D.Tóth Krisztával beszélgettem, amire nagyon szívesen és szeretettel gondolok.
A videót itt találjátok meg.
 
 
 
 

Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) 

Interjú Baji Anikóval:

12 óra című, a STROKE-prevenció társadalmi kommunikációjáról szól pályázatával idén Egyetemünk egykori hallgatója, Baji Anikó nyerte a Richter Anna Díjat. Anikó néhány éve végzett a KKK kommunikáció- és médiatudomány szakán és egészségügyi szakújságírói tevékenysége mellett sürgősségi ápolóként dolgozik az Uzsoki Utcai Kórház sürgősségi egységén. Interjúnkban a rangos díj elnyerése mellett szakmai életéről és a BGE-n töltött időszak tapasztalatairól is kérdeztük.

 

Mesélj egy kicsit magadról!

1974-ben születtem Budapesten. Egy igazi pályatévesztő vagyok, aki hosszú évekre megrekedt az egészségügyben. 24 eltöltött év után döntöttem úgy, hogy kilépek a komfortzónámból és mást fogok tanulni. Szükségem volt valami pluszra, ami hiányzott az addigi életemből. Teljesen ösztönösen fordultam a kommunikáció felé, amelynek legfontosabb indikátora az önfejlesztés volt. Hiányoltam a kommunikációt és a tájékoztatás fogyasztható minőségét az egészségügyben. Bárhol jártam, bármelyik weboldalt olvastam, mindenhol ugyanazok a rossz sémák jöttek velem szembe, amelyek információs tartalmai bumerángként verődtek vissza az emberekről. 2015-ben alapítottam az AKUT Szakasz kommunikációs közösséget a facebookon. Elsődleges célom az volt, hogy tehermentesítsem a laikus barátokat az egészségügyi témák alól. Kezdetben vicces, olykor pikírt öniróniával fűszerezve mutattam be a mindennapjainkat, amely később egyre érettebb tájékoztató jelleget kapott, így a laikus olvasók növekvő érdeklődése mellett, kialakítottam egy partneralapú és párbeszédre hangsúlyozott politikamentes, érthető tájékoztatást.

A cikk folytatása itt  érhető el!
 
 
 
” Várakozás van bennem…”

„Ancsa vagyok, sürgősségi triázs. Egy sikeres kórház sürgősségi egységén várom a feladatot, hogy megharcoljak az ismeretlen kórral.”

Így indul az az egyedi koronavírus napló, ami belülről engedi láttatni a küzdelmet a járvánnyal. Az AKUT Szakasz weboldal 57 ezer követője már eddig is közvetlen közelről figyelhette a uzsokis sürgősségi osztály életét. Mikor a WHO világjárványnak nevezte a Covid-19 vírusfertőzést, az oldal szerkesztője, Baji Anikó, a blogján új naplót indított. Az Egy triage naplója különös látlelet a frontvonalról. (A francia tier szó jelentése, rendezni, kiválogatni. A sürgősségi osztályon dolgozó triage nővér a betegek érkezését követően azonnal, a megfelelő standard paraméterek és algoritmus segítségével megállapítja milyen sorrendben kerüljenek kezelésre – a szerk.)

 
Meglepetés magazin Napló 
 
 

Cikk a Szakasz titkáról:

Miért olyan nagy jelentőségű ez? Hiszen Ancsa nem is amolyan vállalkozó, és nem is a magánszektor képviselője.

Képzeld el, hogy magánklinikát vezetve többé már nem a mostani makacssággal tekintesz a tartalommarketingre, hanem folyamatos edukatív anyagokon, hasznos tartalmakon keresztül tanítod a páciensi körödet.
Akár úgy, mint Ancsa. (Nem mellesleg Ancsa több területen is megfordult már, többek közt a magánszférában is.) Hiszen az EÜ területén dolgozva te is az emberek segítésére esküdtél fel. Magán vagy állami szektor ide vagy oda. Kutya kötelességed azt a lehető legjobb színvonalon tenni, a páciensek is ezt várják el tőled.
 
 
 
Az Ez is egy Chopper, édes FB oldal és vloggal közösködő vicces hétfő.
maxresdefault
 
64221464_2880519485323178_6959000516761646651_n
 

Fogalmuk sincs, miért, mire kell várni a kórházban: Klubrádió

 

Elismerések

AIPM Egészségértés díj 2017-ben és 2019-ben, egészségügyi szakember kategória 3. helyezett.
 
 
 
 
 
A 2017-es pályázat röviden :
Az összefoglalót Kertész Éva újságíró készítette 🙂 
 
ice_screenshot_20190407-213056.png
 
 
“Partner alapú kommunikáció A hiteles és érthető egészségügyi médiakommunikáció számomra nagyon fontos és prioritásszerűen előre rangsorolt tevékenység, amely a laikus olvasókat jól érthető írásokkal, tartalmakkal hozzásegíti ahhoz, hogy értsék az egészségügy néha bonyolult nyelvezetét, annak szerkezetét és a számukra kialakított lényegi értelmét. A hatékony kommunikációhoz nemcsak az egészségügyben szerzett tapasztalatokra, korszerű ismeretekre és tájékozottságra van szükség, hanem egy újfajta szemléletre is. A blogon, illetve a Facebookon létrehozott közösségek tagjai azok a hétköznapi szakemberek és laikusok, akik naponta kerülnek kapcsolatba az egészségüggyel a munkájuk révén vagy az érdeklődésüknek köszönhetően.”
 
 
 
További oldalak és csoportok:
 
Aktív, netedukációs oldal:
 
Tankórterem, amelyet Dr. Pápai Tiborral közösen alapítottunk 2018-ban. Az egészségügyi pálya iránt érdeklődő, valamint egyéb egészségügyi képzéseken részvevő hallgatók számára kialakított közösségünk bázisa, a Facebookon található, illetve az alábbi weboldalon
Jómagam a kommunikációs hátteret szervezem. Az igazi érdem Dr. Pápai Tiboré, aki elképesztő lelkesedéssel és elszántsággal készíti fel évről évre a hivatásukra készülő ápolókat, asszisztenseket.    
 
Csoportok:
 
ÁLLÁSpont: Egészségügyi álláshirdető csoport.
 
 
MEDIbörze: Egészségügyi adok-veszek csoport.
 
Neked szól : Laikus olvasók számára fenntartott csoport.
 
Passzív oldala:
 
C-vágány , amely 2018 őszén indult el, és egészen 2019 tavaszáig volt aktív. Az oldal rövidesen össze lesz vonva az AKUT Szakasz anyaoldallal.
 
Offline én
 
Szabadidőmben sokat sportolok. Régen kajakozó voltam, aztán az elmúlt és most leginkább futok, bringázok meg néha uszodába is járok…(futottam maratont és sok félmaratont) Tulajdonképpen nem értem, hogy miért nem csináltam még meg az Ironmant 😀 
Szeretek házakat, természetet és egyéb misztikus pillanatokat lencsevégre kapni. Ez is egy önkifejezés, és sajnos vagy hála a jóságosnak, ezen a téren is dübörög bennem a közléskényszer.
40 évesen, egy sorsfordító esemény kapcsán kezdtem el írni, addig nem tudtam, hogy szeretem a közlés ezen formáját.
46 évesen jutottam el először arra pontra, hogy már jobban vonz a médiaipar és a kommunikáció, mint az egészségügy. Úgy hiszem, hogy ez az én pályám, itt tudok kiteljesedni és maradandót alkotni.
 
Rövidesen debütál a hivatalos kommunikációs FB oldalam©, amelynek első szezonjában a 12 óra című filmet fogjuk kampányszerűen bemutatni a stábbal, illetve itt fogom bemutatni a csapattá érett stábot is, amelynek tagjai, egytől egyig kiváló művészek…  
 
2020 őszén kerül bemutatásra az első filmre vitt novellám, amely reményeim szerint nem az utolsó lesz.
 
Utálom a sütőtököt és élek halok a mákos bejgliért 🙂
 
 
 
 
Baji Anikó
 
Egészségügyi médiakommunikációs szakember
akutszakasz@gmail.com
 
 
 
Ha írsz nekem, akkor kérlek szólíts Ancsának 🙂
 
 

#kétélet